1.díl Cesta za snem - představujeme

Naše projekty vždy tvoříme tak, abychom byli první a jedineční. Vyhýbáme se oklikou vyšlapaným stezkám a s radostí a nadšením vyšlapáváme své vlastní.

Vymysleli jsme první Handy cyklo maraton, závod, který nikde ve světě nemá obdoby. Handy kvadriatlon, kde spojujeme opozitní dvojice lidí – handicapovaný a nehandicapovaný, muž a žena, junior a senior. Vytvořili jsme zcela nový koncept zážitkových víkendů pro lidi po úraze nebo nemoci, kde terapeuty a psychology vystřídali noví kamarádi. Pustili jsme se do lítání ve větrném tunelu s dětmi, seniory, paraplegiky, kvadruplegiky, amputáři, nevidomými a neslyšícími – a to prostě proto, že v takové míře to předtím nikdo nezkusil. Otevřeli jsme koncept Heř-Man-Day, kdy lidi z ulice vezmeme na kolo a uděláme pro ně nezapomenutelný den. Všechny své partnery a spřátelené firmy ze světa businessu zveme na Heř-Man-Day Business – večer na téma obchodu a zaměstnávání OZP. V jeden den a jednu hodinu jsme dokázali objet na kole 8 největších měst v republice, abychom tak vyjádřili postoj – táhneme za jeden provaz – v rámci projektu Okolo měst.

Jak to všechno začalo?

Začalo to v roce 2006, kdy se Heřman Volf, nynější předseda Cesty za snem, nešťastně poranil při nočním lyžování v Herlikovicích. Už na spinální jednotce se rozhodl, že se vrátí zpátky do života a nevzdá to. V tu dobu právě probíhaly zimní paralympijské hry a Heřmana to neskutečně nakoplo. Rozhodl se, že do roka a do dne sjede kopec, kde se mu stal téměř smrtelný úraz.

Začal na sobě pracovat a povedlo se. Kopec sice víc spadal než sjel, ale my mu to uznáme ne? Heřman se vrhnul na plavání, lyže, potápění, jachting nebo skákání padákem. Nejvíc mu ale učarovalo kolo s ručním pohonem, handbike.

V roce 2009 se spolu se svým kamarádem ze střední školy Mílou Doležalem rozhodli pro výlet pod pařížský Vítězný oblouk. Na kolech samozřejmě. Více než tisíc tři sta kilometrů dlouhou cestu zdolali za necelé tři týdny. Projekt nazvaný Cesta za snem získal velký ohlas a Heřman se rozhodl vyrazit napřesrok znovu. V roce 2010 zdolal na těžko, se stanem, batohem a vozíkem na kole, trasu Praha - Bánská Bystrica. 2011 následovala cesta do Říma s poselstvím Českých vozíčkářů k papeži Benediktu XVI. V roce 2012 nejdelší cesta Praha – Oslo, přes dva tisíce kilometrů pro 22 handicapovaných dětí.

A jak to bylo dál?

Po dokončení čtyři roky trvajícího projektu Na handbiku křížem krážem Evropou jsme se rozhodli dělat projekty pro všechny. Neustále jsme poslouchali: „Chceme s Váma vyrazit, ale nemáme možnost vzít si měsíc volno.“ A tak jsme vymysleli první Opel handy cyklo maraton. Psal se rok 2013. Podíleli jsme se na prvním výstupu amputáře Jardy Petrouše na Sněžku pro Simonku, uspořádali jsme první zážitkové víkendy a desítky motivačních besed po celé republice. A projekty se rozrůstaly a přibývaly.

Co děláme jinak a proč?

Někdy s oblibou říkáme: nemáme rádi integrační akce." Mnozí se zarazí a koukají na nás jako na blázny. Nicméně, pokud se obecně za integrační projekt považuje akce konaná pro určité skupiny lidí, například vozíčkáři, neslyšící, nevidomí, ženy, senioři .... potom toto pro nás prostě integrace není. Rozhodli jsme se tedy hned od počátků, a dále tuto myšlenku rozvíjíme, organizovat akce pro všechny. Jak pro handicapované, tak pro širokou veřejnost. Pro všechny OZP bez rozdílů. Pro muže i pro ženy. Pro amatéry i profíky. Pro mladé, starší i pokročilé. Naše projekty tak spojují téměř všechny zástupce společnosti, ve které žijeme. Toto je podle nás opravdová integrace.

Proč nepořádáme sbírky?

Hlavně proto, že nejsme Nadační fond. Ale taky proto, že to dělají jiní. Někteří dobře, někteří skvěle a mnozí mizerně. My nesbíráme a nedarujeme peníze. Darujeme zážitek, nová přátelství, zkušenosti, motivaci, energii a možnosti. Je to méně než peníze?

Peníze jsou důležité. Cokoli, co člověk s postižením potřebuje, stojí obvykle spoustu peněz. Ale to, co je na druhé misce vah, jsou duchovní hodnoty. To, co se penězi měřit nedá. Stojíte na křižovatce života a je potřeba udělat rozhodnutí. Bojovat nebo to zabalit? A je jedno jestli jste po úrazu, nemoci nebo máte problémy v rodině, v práci, nejste spokojeni s životem .. V takových chvílích potřebujete podržet a nakopnout. A to je náš cíl. Dát člověku zážitek, který má sílu změnit jeho pohled na svět, poslat ho na správnou cestu díky novým kamarádům, pomoci mu objevit nové možnosti, dodat odvahu, motivaci, sílu. Proto vytváříme projekty. Ty samy o sobě však nemají možnost pomáhat bez lidí, kteří je absolvují. My vytváříme platformu a stovky lidí kolem nás ji naplňují.

Proč přesto děláme charitu?

Pořád platí, že nejsme Nadační fond s cílem sesbírat a rozdělit peníze lidem, kteří je potřebují. Přesto jsme jen v roce 2015 nakoupili z našeho dárcovského účtu sportovní a kompenzační pomůcky pro lidi s postižením v hodnotě přes milion korun. Jak je to možné? Jednoduše, máme kolem sebe organizace, firmy a jednotlivce, kteří mají možnost peníze darovat. Například Nadace ČEZ, Birell jízda, Nadace Preciosa, Wüstenrot, Delikomat atd. Naše projekty jsou zde opět platformou, která slouží jako prostředník. Charita se jednak zviditelní, ale hlavně, dárce ví, koho obdarovává, mají možnost se spolu setkat a dokonce být přáteli. Není to anonymní sbírka s číslem účtu, je to o konkrétních lidech na jedné i druhé straně. 

A dnes?

Cesta za snem je dravá, akční a kreativní skupina lidí. Naším cílem je vytvářet projekty, které tu nejsou, a přesvědčit veřejnost, že by tu být měly. Na začátku toho všeho stál závazek, pomoci alespoň jednomu člověku změnit život k lepšímu. Jsme přesvědčeni, že se nám to povedlo mnohonásobně překonat.

Chceš se stát dobrovolníkem?

Máte chuť podílet se na zajímavých projektech? Máte zkušenosti nebo je chcete získat? Hodláte si vyčistit hlavu od práce nebo jste student hledající možnosti praxe? Ozvěte se nám. Společně určitě něco vymyslíme. Telefon: +420 737 115 396. Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jak se stát partnerem?

Velmi si vážíme partnerů, bez jejichž pomoci bychom nemohli organizovat naše projekty. Naši partneři jsou celoroční, to znamená, že participují jedním vstupem /finančním či barterovým/ na všech projektech v daném roce.

Formy partnerství: Generální partner, hlavní partner, partner, dodavatel, mediální partner.

Naším cílem je dlouhodobá spolupráce. Nehledáme partnery na „jednu noc.“ Předpokládáme, že je v zájmu všech zúčastněných partnerství rozvíjet a zdokonalovat. Neustále hledáme cesty, jak vzájemnou spolupráci posouvat kupředu. Partnerství v našem pojetí není jen o umístění loga na billboardu, ale o opravdovém vztahu. Naši partneři jsou našimi přáteli. A my se přátelům snažíme pomáhat s jakýmkoli problémem nebo druhem činnosti.

Máte zájem o informace ohledně partnerství? Kontaktujte nás. Rádi se s Vámi sejdeme. Pro bližší info kontaktujte - Tomáš Pchálek, Telefon: +420 737 115 396. Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Děkujeme všem, kdo nás doprovází v naší společné cestě za snem. Je nám ctí – jedeme v tom všichni! Odkaz na web ZDE.

Tým Cesty za snem

(zdroj: cestazasnem.cz)

Příbuzné články