Biodiverzita v Zoo Ostrava: obyvatelé ptačích budek

V přírodním areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je na stromech a dalších vhodných místech rozmístěno na 300 budek různého typu. Každoročně je obsazeno okolo 250 z nich. Obyvateli budek jsou převážně ptáci, ale i další živočichové – drobní savci i zástupci hmyzu.

Budky nahrazují ptákům i dalším živočichům stromové dutiny, které slouží těmto tvorům jako úkryt či místo k přezimování. Řada druhů ptáků v nich také hnízdí. Ale pouze malá část z nich si umí dutinu sama vytesat. To zvládnou pouze datlovití. Většina ptáků je odkázána na dutiny již existující – buďto vyhnilé, nebo vytesané jejich původními obyvateli. Staré stromy, v nichž se nacházejí přirozené hnízdní dutiny, z krajiny bohužel mizí, a tak ubývá i možností hnízdění pro dutinové ptáky. Nedostatek doupných stromů můžeme částečně vykompenzovat vyvěšováním umělých hnízdních dutin – budek. Na 300 budek je vyvěšeno i v přírodním areálu ostravské zoologické zahrady a botanického parku. Každým rokem pracovníci zoo provádějí kontrolu budek a vedou statistiku jejich obyvatel.

V letošním roce jsme v zoo zkontrolovali a vyčistili celkem 271 budek – počínaje nejpočetnějšími sýkorníky a konče největšími sovníky. Celkem se v nich usídlilo 17 druhů (skupin) živočichů. Vedle 13 druhů ptáků se jednalo o dva druhy savců a dva řády blanokřídlého hmyzu,“ popisuje Otakar Závalský, koordinátor biodiverzitních opatření v zoo.

Nejčastěji v budkách hnízdily sýkory – celkem 145 párů (zde nerozlišujeme koňadry a modřinky, jelikož po vyvedení mláďat již nelze podle hnízda poznat, o který druh se jedná). Druhým nejčastějším druhem byl lejsek bělokrký – celkem 42 párů (tento druh je rok od roku početnější).

V zoo rovněž přibývá vrabců polních – těch letos v budkách zahnízdilo sedm párů. Po třech budkách shodně obsadili brhlíci lesní, rehci zahradní a šoupálci obou druhů (krátkoprstí i dlouhoprstí). Ve dvou budkách vyhnízdili jak puštíci obecní, tak rehci domácí. Po jedné budce obsadili konipasi bílí, sojka obecná a překvapivě i v budce na ekověži střízlík obecný, který jinak často hnízdí ve spleti větví nebo na vývratech mezi kořeny. V zoo také využívá převisy břehových stěn vybudovaných pro ledňáčky říční.

Ze savců stejně jako každý rok obsadily jednu budku veverky obecné a celkem 12 budek myšice lesní (u tohoto druhu šlo jak o celé rodiny, tak jednotlivé kusy i prázdná hnízda z listí s nanesenými žaludy). Tři budky obsadili také čmeláci. Ti si k budce dopomohli i vyhnáním původních obyvatel (ptáků). Překvapivě do dvou budek se nastěhovaly i samotářské včely (z toho do jedné budky na zemi určené pro ježky) a zde pak stěny oblepily svými náročnými hliněnými hnízdy.Bohužel jsme už letos v budkách nezaznamenali lejsky šedé – silně ubývající druh,“ dodává Otakar Závalský.

(sd, Zdroj: ZOO Ostrava)

Příbuzné články