Čím je publikace Čti Jeseníky výjimečná?

Knih na téma Jeseníků bylo napsáno bezpočet, v čem je tedy nová publikace originální a přínosná? Čím se snaží upoutat pozornost a jaké čtenáře zaujme? 

Mnoho publikací o naších horách je většinou obšírným popisem konkrétního problému/poznatku/faktu. Některé se snaží horami zabývat komplexněji, ale vzhledem k určitým možnostem jednoho, dvou autorů, není téměř nikdy vytížen celý pomyslný prostor Jeseníků. Naopak snahou rozsáhlého autorského týmu Čti Jeseníky bylo zhutnit veškeré známé vědění, doplnit je autentickými fotkami a pohledy, protože jednou vidět je lepší než stokrát číst a představovat si. 

Kniha je určena mládeži a návštěvníkům hor. Obsáhlé texty k jednotlivým zajímavostem a příběhům byly zkráceny na minimu do jednoduchých hesel. Díky tomu vznikla publikace určitého encyklopedického charakteru. Pro větší přehlednost však byly hesla vztažena vždy k dané lokalitě (např. Pradědu, Rejvízu nebo Červenohorskému sedlu). Určitá témata toto geografické rozmístění přesahují, a proto jsou uváděny samostatně - letní nebo zimní sporty, lov a lesní práce nebo záhady a mystifikace. Jednotlivé kapitoly jsou vždy děleny na dvoustránky nebo čtyřstránky, dle rozsahu zajímavostí.

Na úkor suchých fakt autoři cílili na zajímavé příběhy a nejdůležitější historické zajímavosti. Pro mnohé z nich bylo bádání objevné stejně, jak tomu bude pro čtenáře. Znáte jesenického jednorožce? Víte jakou mají maršíkovští Keltové spojitost s antickým Římem? Víte že v Jeseníkách působil slavný malíř Gustav Klimt? Nebo jak to bylo skutečně s císařovnou Sissi a Jeseníky? 

Pro lepší pochopení a názornost se v úvodu publikace dočtete jak vlastně číst knihu samotnou. Některé koláže a upravené fotografie totiž svým způsobem mystifikují. Ne však tak textová část. Vybrané obrázky jsou pak pro lepší vystižení atmosféry nebo určitého detailu doplněny komiksovými bublinami.

Těšíte se? Určitě máte na co! Kniha bude k dispozici během dvou týdnů na začátku prosince. Už teď je ji však možné objednat přes formulář na webu Čti Jeseníky.

Více informací o projektu Čti Jeseníky se dozvíš na facebooku nebo webu.

Za tým Čti Jeseníky, Lukáš Abt

Poznámka redakce: od autora knihy Čti Jeseníky si můžete přečíst také články:

ŠERÁK - oblíbený cíl turistů, co o něm ale ještě nevíte? 

Okolí Karlovy Studánky

Příbuzné články