Deset nejoblíbenějších domácích mazlíčků (první část): PSI, KOČKY, KŘEČCI, RYBIČKY

Blíží se čas vánoc a nakupování dárků. Rozhodli jste se i vy "nadělit svému potomkovi nebo sobě pod stromeček" domácího mazlíčka? Pak přinášíme přehled nejoblíbenějších domácích zvířátek. Které je vaším favoritem a z jakého důvodu? Pojďte se podívat, kdo obsadil první až čtvrté místo.

1. Psi

Proč zrovna PSI jsou na špičce žebříčku oblíbenosti? Psi jsou skvělými společníky, můžete se vždy spolehnout na jejich věrnost. Zdá se, že dokáží rozpoznat naši náladu a jsou vždy připraveni být vedle nás a potěšit nás svým olíznutím. Budou nás milovat, i když s nimi zapomeneme jít ven, či nemáme zrovna náladu je hladit.

Jsou trpěliví a nikdy neztrácejí nadšení, když ho projevujeme my. Milují různé hry a procházky venku. Jsou také skvělí společníci pro děti nebo seniory.

Než si ale psa pořídíte, zjistěte, která rasa je nejlépe vychovatelná a svou povahou mírná. Psi skvěle zapadnou do vaší rodiny. Jsou dostatečně inteligentní, aby jste je lehce naučili základní povely a také vám vaši lásku stonásobně vrátí.

2. Kočky

Velmi hrdá a svobodná zvířata, to jsou KOČKY. Pokud jim ale vytvoříte hezký domov, budou se tam ze svých toulek vracet. Kočka je známá tím, že i když se ztratí na místě vzdáleném od domova, dokáže nalézt cestu zpět. A ač jsou to zvířata samostatná, rády se mazlí, předou a hrají si. Pokud máte doma problém s hlodavci, rády vás ho zbaví.

Kromě obyčejných koček domácích si můžete pořídit druhy exotické jako kočku egyptskou nebo kočky bez srsti.

3. Křečci

Ideální mazlíček pro malé děti, aby si vytvořili vztah ke zvířatům všeobecně a zároveň se naučili o ně postarat. To je KŘEČEK.

Stačí mu poměrně malá klec nebo akvárko s pilinami a úkrytem. Je ideální do malých prostor a jednoduchý na chov. Křečkové jsou všežravci a kromě směsí koupených ve specializovaných obchodech je můžete krmit zeleninou, ovocem, sušenými plody nebo oříšky. Čerstvá zelenina by neměla být nahnilá. Ve volné přírodě se také živý hmyzem.

Nejčastějším druhem křečka v domácnosti je křeček zlatý neboli syrský.

4. Rybičky

Mezi velmi oblíbené domácí mazlíčky patří také RYBIČKY, i když to nejsou mazlíčci v pravém slova smyslu. Slouží spíše jako dekorace nebo koníček.

Dětem udělají radost spíše jejich rozmanité barvy a druhy. Stačí si vybrat velikost akvária, zda chceme plastové čí skleněné, jaké druhy rybiček se spolu snesou a které rostliny se k nim hodí.

Kamínky a jiné dekorace do akvária lze zakoupit ve specializovaných obchodech, kde vám zároveň poradí, které druhy rybiček se k sobě hodí. Velikost akvária se většinou udává 1cm dospělé rybky na jeden litr vody. Do akvária lze umístit i šneky nebo krevetky. K čištění vody je lepší do akvária nainstalovat čistící filtr.

Neznámější druhy rybiček jsou neonky, pancéřníčci, sumečci a závojnatky.

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články