4.díl/Rehabky pro tlapky – Magnetoterapie

V minulém díle našeho seriálu Rehabky pro tlapky jsme si řekli o tom, jak pomoci pejsovi s ortopedickými potížemi. Dnes se dozvíme něco o Magnetoterapii - jako jedné z možností fyzikální terapie u zvířat.

Co to je fyzikální terapie a co vše zahrnuje?

Metody fyzikální terapie využívají ke svému léčebnému účinku určitý typ energie. Dle typu využívané energie se dělí na: elektroterapii (terapie elektrickou energií), termoterapii (léčba pomocí tepelné energie), mechanoterapii (masáže), fototerapii (využívá světelné energie). V případě magnetoterapie jde o energii magnetickou. Velkou výhodou magnetoterapie je její bezbolestná a neinvazivní aplikace. 

Můžeš nám blíže popsat magnetoterapii a na jakém principu funguje?

Působením nízkofrekvenčního pulzního elektromagnetického pole dochází k řadě biologických změn ve tkáních. V buňkách dochází ke změnám propustnosti jejich membrán. To vede k jejich většímu prokrvení a okysličení. Buňky jsou mnohem více zásobené živinami. Látkový metabolismus buněk je intenzivnější, stejně tak jako jejich detoxikace. Výsledkem toho je zvýšené okysličení tkání a urychlení látkové výměny buněk (odvádění metabolických zplodin), což je jedním ze základních předpokladů úspěšného procesu hojení tkání a jejich regenerace.

Jaké jsou hlavní účinky magnetoterapie? 

Magnetoterapie se výrazně podílí a podporuje samotný proces hojení, kdy aktivuje tvorbu nové tkáně. Mezi hlavní účinky patří působení proti bolesti (analgetický účinek), proti otoku, a má také myorelaxační účinek, kdy snižuje svalové napětí.

Pro koho není vhodná magnetoterapie? 

Jsou to zejména onkologická onemocnění (zhoubná nádorová onemocnění), akutní zánětlivé a krvácivé stavy, virová onemocnění (horečka), březost u feny, zvýšená funkce štítné žlázy a nadledvin, onemocnění hypothalamu a hypofýzy, záchvatovité neurologické onemocnění – epilepsie. 

Pro koho naopak vhodná je? 

Můžeme říci, že magnetoterapie má širokospektrální využití. Své uplatnění nachází zejména v oblasti chirurgie a ortopedie, kde je velice vhodná u poúrazových a pooperačních stavů. Dále u akutních a chronických bolestivých stavů v oblasti páteře a končetinových kloubů, u degenerativních onemocněních jako je třeba artróza. Také v oblasti neurologie nachází využití, kdy se podílí na regeneraci nervové tkáně. Magnetoterapie je vhodná také v oblasti prevence, kde např. u psích sporťáků po větší zátěži dojde k uvolnění napětí ve svalech a k relaxaci a regeneraci organismu.

Předchozí díly našeho seriálu najdete zde:

1.díl/Představujeme Rehabky pro tlapky

2.díl/Rehabky pro tlapky: Jak pomoci psovi, který má problémy s páteří?

3.díl/Rehabky pro tlapky: Pes s ortopedickými potížemi

Více info najdete na webu Rehabky pro tlapky nebo na facebooku Rehabky pro tlapky.