10 důvodů, proč je život se psem zdravější a šťastnější

Pejsky má rád každý nebo aspoň skoro každý. Často je ale ve svém životě bereme jako samozřejmost a ani si neuvědomujeme, jak moc mohou náš život obohacovat.

Snad každý pejskař bez váhání potvrdí pouto, které ho s jeho čtyřnohým přítelem pojí. Je to silné pouto, které do života každého majitele psa přináší spoustu neobyčejného štěstí a radosti. Není divu, existují spousty důvodů, proč je váš život se psem šťastnější a zdravější.

Mít psa je dobré pro váš kardiovaskulární systém

Pokud máte pejska, je nezbytné ho brát na procházky, často i víckrát denně. To je při dnešním často sedavém způsobu života vítaný pohyb navíc, který bychom jinak neměli. Častější pohyb venku a procházky pomáhají snižovat krevní tlak a přiměřená mírná námaha srdce svědčí celkově lepší kondici kardiovaskulárního systému

Pejsek pomáhá redukovat hladinu stresu

Dalším pozitivním efektem na pejskařovo zdraví je uklidňující účinek, kterým pes na svého majitele běžně působí. Kontakt s vaším psem přímo podněcuje vyplavování takzvaných hormonů dobré nálady a lásky, jakými jsou například oxytocin, prolaktin a serotonin, díky nimž se cítíte lépe a celkově více uvolnění. Toto uvolnění se pak přenáší i do našeho celkového postoje k životu. Je prokázáno, že pejskaři jsou větší optimisti a mají větší životní nadhled!

Se psem zažíváte kontakt a spojení

Každý touží po dotycích a kontaktu. A psi tuto základní lidskou potřebu uspokojují hned ve dvou směrech. Jednak je to ten pocit sounáležitosti a spojení, který vám společnost vašeho psa dává. Psi nejsou považování za nejlepšího přítele člověka jen tak pro nic za nic. Mnozí pejskaři potvrdí, že jim jejich čtyřnozí přátelé pomáhají přečkávat těžké životní situace a že tu jsou vždycky pro ně, dokonce i když všichni ostatní se k nim otočí zády. Nicméně psi dokáží pozitivně ovlivňovat i vztahy mezi lidmi. Je mnohem pravděpodobnější, že se spolu začnou dva cizí lidé bavit, pokud oba zrovna venčí psa. Pes prolamuje počáteční komunikační bariéry a podněcuje sociální interakci. Nejedno přátelství, ale dokonce i láska má svůj počátek právě při obyčejném venčení.

Pes vám vždycky zvedne náladu

Spojení, které se svým psem máte, vám pomáhá v těžkých chvílích nakopnout vaše štěstí. A když se musíte starat o pejska, dává to vašemu životu další rozměr a smysl. Pocit, že máte pro koho žít a smysl zodpovědnosti za nějakou další žijící bytost, který vám právě v těch temnějších chvílích pomáhá jít dál.

Pes podporuje vaši obranyschopnost

Další přínos pro zdraví! A pro malé děti toto platí zejména. Pokud dítě odmala vyrůstá v jedné domácnosti se psem, má později prokazatelně mnohem menší náchylnost k nejrůznějším alergiím, astmatu, nachlazením i ušním infekcím. Tyto pozitivní důsledky života se psem jsou však patrné nejen v dětství, ale následně i v celém dospělém životě.

Psi nám pomáhají v nejrůznějších oblastech života

Psi v armádě nebo v nejrůznějších záchranářských profesích ve své oddanosti člověku denně nasazují své životy.

V domácím prostředí jsou pejskové často využívání jako neocenitelní společníci a asistenti lidem s nejrůznějšími druhy postižení a onemocnění. Kromě všeobecně známých slepeckých psů existují i speciálně vycvičení psi, kteří dokáží rozpoznat přicházející epileptický záchvat a přivolat pomoc, nebo psi, kteří vycítí náhlý pokles hladiny cukru v krvi diabetika a opět dokáží zajistit včasnou pomoc nemocnému. Nejnověji pejskové pomáhají dokonce i ve školách. Zjistilo se, že v přítomnosti psů se autistické děti dokáží mnohem lépe soustředit na výuku.

Velmi známá je také kanisterapie, tedy doslova terapie psy, kdy si lidé právě prostřednictvím blahodárných účinků psí společnosti ulevují od svých úzkostí a frustrací.

Psi jsou skvělí společníci v práci

Psi skutečně dokážou zvednout náladu kdykoliv a kdekoliv a nejnověji se toho s výhodou využívá i na některých pokrokovějších pracovištích především ve Spojených státech. Zaměstnanci takových pracovišť, kde je v rámci těchto speciálních inovací umožněn či dokonce i podporován kontakt se psy, jednoznačně vykazují lepší pracovní morálku i celkové výsledky. Navíc byl zjištěna i nižší nemocnost zaměstnanců a jejich nižší inklinace k takzvanému syndromu vyhoření.

Psí láska je bezbřehá a bezpodmínečná

To se často bere jako úplná samozřejmost, třebaže v našich mezilidských vztazích je právě takové nezištné a bezpodmínečné lásky někdy pomálu. Nikdo vás nebude milovat tolik jako vlastní pes. Jeho rodina pro něj znamená celý svět. A určitě jen těžko vás nemůže rozveselit upřímná radost vašeho pejska, který je tak šťastný jenom proto, že vás po celém dni vidí.

Psi milují zábavu a jsou skvělí společníci

A konečně, jeden z důvodů, proč je nám se psy tak dobře, je ten, že si s nimi můžeme užít spoustu zábavy. Psi dokážou žít přítomností a radovat se i z úplných maličkostí, ať už je to běhání za míčkem nebo pohodlné uvelebení se po našem boku. A právě toto je jedna z věcí, kterou bychom se od našich psů mohli začít učit nejdříve. (sd, ilustrační foto)