Mazlíčci, kteří za originální vzhled platí vlastním zdravím

Koupě domácího mazlíčka, který se pyšní vpravdě zajímavým vzhledem, může být lákavá. Málokdo si ale uvědomuje, že šlechtění jednotlivých druhů po dlouhé generace přineslo mnoha zvířatům velké zdravotní komplikace. Některé z nich si vůbec neuvědomujeme, později se ale mohou stát velmi drahým a bolestným problémem.

Buldočci

Tolik oblíbená psí rasa je na první pohled roztomilá. Malí, sudovití a přátelští tvorečkové s krátkým čumáčkem, téměř žádným krkem a často s výrazným předkusem však trpí svým vzhledem od samého narození. Šlechtění této rasy mělo za následek genetické poškození, které se projevuje právě tímto pro buldoky typickým vzhledem. Všimli jste si, jak jsou tito rozkošní chlupáči často zadýchaní, chrochtají a pohybují se tak trošku neohrabaně? Za vším stojí genetická vada projevující se chybným vyvinutím lebky a krční páteře, které neumožňuje psovi pohodlný pohyb ani dýchání. Obdobné potíže pak mají kvůli šlechtění i tolik oblíbení mopsové. Celkem vysoká cena za lidskou touho po vytvoření něčeho unikátního.

„Nahá“ zvířata

Bezsrsté druhy zvířat, jakými jsou například morčata nebo kočky sphynx, na tom nejsou o mnoho lépe. Musíme si uvědomit, že jsou to druhově stále stejná stvoření jako jejich chlupatí kolegové, zbavené jedné ze svých přirozených ochranných vrstev. Choulostivost těchto druhů se nejčastěji projevuje v problémech s kůží, například ekzémy, suchostí, citlivostí a nutností chránit je před slunečními paprsky.

Tyto druhy však trápí nejen absence srsti, přešlechtěním „nahých“ plemen s sebou přineslo také zhoršené zažívání. Nezřídka tedy tato zvířata trápí špatné trávení, přecitlivělost na krmiva a v neposlední řadě také nejrůznější nádory trávicího traktu.

Zakrslí kamarádi

Nejinak je tomu i v případě šlechtění zakrslých králíčků či prasátek, ale také miniaturních plemen psů či koní. Jakékoli křížení mezi různými genovými fondy přináší značné negativní dopady na kvalitu či délku života těchto zvířat. Veškeré deformace, které po dobu mnoha desítek a mnohdy stovek let u zvířat vznikaly, nejsou nic jiného než genetická chyba, kterou dnes vnímáme jako unikát, za nějž jsme schopni platit nemalé částky. (sd, foto:Shutterstock)