Jezevčík - tvrdohlavý rošťák, se kterým nikdy není nuda

Špagetka, roura, hot-dog.... tyto i mnoho dalších přezdívek patří velmi oblíbenému plemenu.

Tohoto chlupáče nemusíme dlouze představovat. Jedná se totiž o velice známé plemeno, které je oblíbené všude po světě nejen díky svému typickému „špagetkovému“ vzhledu, ale zejména kvůli povaze. Pojďme se společně podívat, co je pro tohoto hafana typické.

Rošťák na krátkých nožičkách

Jezevčík již od pohledu svádí k nejrůznějším lumpárnám. Může za to zejména veselý výraz a jiskra v oku. S tímto chlupáčem se zkrátka nemusíte bát nudy. Jedná se o všestranného psíka, který nezkazí žádnou legraci.

Hbitý a vytrvalý

Na první pohled působí jezevčík jako nemotorný lenoch, který se nevyžívá v pohybu. Přeci jen má velice dlouhý trup a krátké nožky. To ho však nikterak neomezuje ve sportovních výkonech. Jezevčík je naopak velice hbitý chlupáč, který se nebojí pokořit i ty největší výzvy, a který mnohdy strčí své dlouhonohé kolegy do kapsy. Díky svalnatému trupu a rychlým nožkám umí změnit směr rychlostí blesku, nedělá mu problém ani skákání či běh na delší vzdálenosti.

Veselý společník i lovec

Jelikož se nejedná o žádného gaučového povaleče, ocení jeho elán zejména aktivní lidé. To však neznamená, že by jezevčík strádal v klidnější domácnosti. Svou energii totiž dokáže využívat v ten správný moment a v pohodlí domova si rád odpočine. Umí se přizpůsobit různému životnímu stylu páníčků, ale ocení pravidelnou péči, lásku a pozornost. S radostí vás doprovodí na každou procházku i delší túru nebo výlet přírodou. Jelikož se jedná primárně o loveckého psa, své kořeny nezapře. Díky tomu je ideálním společníkem pro myslivce. Kromě toho je díky své aktivní povaze vhodný i na různé psí sporty, zkusit s ním můžete například agility nebo coursing.

Samostatný a odhodlaný

O jezevčících se často říká, že jsou tvrdohlaví. Co je na tom pravdy? Tito chlupáči si občas umí postavit hlavu, rozhodně se ale nejedná o úplné berany. Mnohem více se u nich projevuje vrozená samostatnost a nezávislost. Jezevčík se rád rozhoduje podle situace dle vlastního uvážení, což může nepatrně ovlivnit jeho poslušnost. V tomto ohledu je velice důležitý pozitivní přístup při výchově a výcviku a včasná socializace, díky které získá psík potřebné zkušenosti, aby mohl žít šťastný a vyrovnaný život a dělat vám radost každý den. (sd, foto: Shutterstock)