Pozor na letní vedra se psy. Tímhle svému chlupáčovi uděláte radost

Když jsou venku horka, jsou unavení a dehydrovaní nejenom lidé, ale také jejich psi. Ti si ovšem mohou postěžovat jen v omezené míře, a tak je především na páníčkovi, aby byl předvídavý a svého chlupatého kamaráda v horkých dnech správně zaopatřil. Zde je několik tipů, jak na to.

Právě proto, že nám pes nemůže říct, jak mu je, bývá velice důležité, aby majitel v horkých letních dnech více než kdy jindy důkladně sledoval, zda se nepřehřívá a zda má stále k dispozici dostatek čerstvé vody a pouze zdravé, teplem nezkažené potravy.

První obecnou zásadou, které je třeba se v horkých dnech držet, je celkově nižší fyzická zátěž pro zvíře. A zátěží jsou míněny i hry. Jestliže je vedro vám, psovi je zrovna tak. Jestliže se v horku do ničeho nechce vám, věřte, že váš čtyřnohý kamarád je na tom úplně stejně. 

Každý zkušenější pejskař dobře ví, že psi na rozdíl od lidí nemají tolik potních žláz. Většinu z nich mají pouze v oblastech pacek. Psi se tak ve velkých vedrech nebo při vyšší fyzické aktivitě ochlazují hlavně zrychleným dýcháním a pomocí jazyka.

Důležitý je i celodenní přísun tekutin. Ideální je za den vypít 50 ml vody na každé kilo váhy pejska. Vodu mu ale nedávejte nikdy příliš ledovou. Pes z ní může nehezky nastydnout. Pitný režim můžete zlepšit i tím, že granule namočíte do vody.

Když už v parných dnech musíte někam cestovat, nezapomínejte při cestě autem dělat zastávky častěji než obyčejně. Zvíře se potřebuje protáhnout a také se napít. Jen málo psů je schopných se napít za jízdy. Ulevit jim proto můžete během jízdy například pomocí vlhkého hadříku (ne aromatických vlhčených ubrousků!!!), jímž mu budete čas od času otírat čumák.

Samozřejmostí by mělo být umístění psa na co nejvíce stinném místě ve voze.

Misku mějte neustále s sebou! Nejlépe speciální cestovní se zásobníkem na vodu nebo skládací.

Na cestách, i když nejedete zrovna autem, nikdy nezapomeňte na misku, abyste mohli pejskovi pravidelně dopřávat vodu k pití. Nedostane-li ji od vás, vrhne se na jakoukoliv kaluž nebo vodní zdroj bez ohledu na to, v jakém stavu voda je. A pak hrozí riziko, že se otráví například sinicemi. Pozor dejte rovněž u moře, slaná voda může psovi způsobit zažívací potíže.

V horkých dnech se snadno a rychle kazí veškeré potraviny, tedy i psí krmivo. Granule uchovávejte na místech, kde teplota nepřekračuje hodnotu 25 stupňů, načaté psí konzervy uchovávejte v lednici.

Při procházkách pak buďte dvojnásob ostražití vůči tomu, co kde váš mazlíček objeví a bude chtít sníst. Zkažené totiž mohou být i vyhozené či různě jinak bez dozoru ponechané potraviny.

Proti přehřátí poslouží nejen mokrý hadr

Stejně jako lidem i psům v horku hrozí přehřátí. Ačkoliv se to zdá nepravděpodobné, lépe jsou na tom na slunci dlouhosrstí psi, neboť chlupy pomáhají jejich tělo izolovat. A to i proti horku. V horkém létě proto psy nestříháme.

Ve vedru jim pak můžeme ulevit nejvíce tím, že je ponecháme odpočívat na klidném stinném místě, nejlépe na takovém, kde je dlažba. Pomoci může i umístění na mokrý hadr.

Ideální možností je chladicí podložka. Psovi ji můžete nachystat třeba na terasu. nebo na balkón.

Skvělou možností, jak psovi horké dny zpestřit, je pořídit mu třeba i mělký bazének.

Léto může být pro vašeho chlupáče velmi náročné právě kvůli vysokým teplotám. Pokud ale svému psímu kamarádovi zajistíte správnou péči, uděláte mu tím radost, a také zajistíte, že si budete moci společně užívat letních dnů a společných výletů. S vhodnými chovatelskými potřebami pro psy taková vedra zvládnete jednoduše. Zajistěte svému mazlíčkovi dostatečný přísun čerstvé vody, nezapomeňte na stinné místo a chladící podložku pro správný odpočinek a dobře si hlídejte jeho stravování a náročnost procházek. Když splníte těchto pár základních podmínek, bude se váš pes i v parných dnech cítit dobře.

(sd, foto: zooroyal.cz, Shuttestock)