Nejen před cestou na dovolenou se vyplatí pojistit si psa nebo kočku

Mnoho lidí už přesně ví, kam a kdy pojedou na dovolenou. Majitelé psů a koček si často berou své čtyřnohé parťáky s sebou, a to nejen na cesty po Česku, ale i do zahraničí. Vyjet si se svým čtyřnohým mazlíčkem však může přinést i problémy. Jak jim předcházet?

Hodně složité to mají v době prázdnin milovníci koček. To není zvíře, které by cestování ze své podstaty milovalo. 

Pro většinu koček je jakákoliv změna prostředí poměrně velkým stresem. Je to zvíře, které není až tak fixováno na člověka, ale především na místo, kde žije. Některé kočky jsou schopny si na cestování částečně zvyknout, ale ani tak to pro ně není příjemné.

Úplně jiným případem je pes. Ten je, na rozdíl od kočky, smečkové zvíře, váže se především na svou rodinu, s níž žije. Pokud rodina někam cestuje, chce být s ní.

Jak se na cesty se psem připravit?

Stejnou samozřejmostí jako očkování proti vzteklině by měl být i mikročip, který má pes implantovaný a který je řádně registrován v národní, popřípadě i evropské databázi.

V neposlední řadě by majitel měl mít u sebe europas, pas psa, který dnes slouží i jako průkaz očkovací a je v něm i kód mikročipu. Nicméně ani očkování, ani mikročip, ani pas nezabrání možným problémům nebo nehodám, které se mohou na cestách přihodit.

Stejně jako si majitelé psa sjednávají cestovní pojištění, je proto vhodné podobné pojištění uzavřít i pro psa. Na co ale psa pojistit?

Pojištění za způsobené škody

Základní pojištění, které by měl mít pes, resp. jeho majitel, je pojištění za škody způsobené psem třetím osobám. Zvíře by ho mělo mít nejen na cesty.

I pokud máte sebelépe vychovaného psa a skvěle zabezpečený pozemek, na kterém váš čtyřnohý parťák pobývá, nehody se mohou přihodit. Pes na vycházce vesele vyskočí na cizí auto a poškrábe mu lak, popere se s jiným psem a ten pak musí být ošetřen veterinářem, přeběhne na cyklostezku a způsobí pád cyklisty a poškození jeho drahého kola.

Časté jsou i případy, kdy pes vběhne na vozovku a způsobí dopravní nehodu. Škody je možné zaplatit z uzavřeného pojištění. Pojištění odpovědnosti pro domácí zvířata dnes nabízí většina pojišťoven. Liší se především nejvyšší částkou, kterou pojišťovna škodu kryje, a také případy, jež jsou z pojištění vyloučeny.

Při uzavírání pojistky pozor na několik věcí. Pokud chcete se psem cestovat do zahraničí, měla by pojistka krýt škody i mimo hranice ČR. Další jsou případy vyloučené z pojištění. Ty mohou být u každé pojišťovny trochu jiné.

Pojistka se netýká případů, kdy je škoda zaviněna úmyslně nebo hrubou nedbalostí majitele. Často jsou ovšem vyloučeny i škody způsobené při výkonu povolání se psem nebo při sportovních disciplínách.

Nejčastější jsou případy, že pes někoho kousne, většinou jiného psa nebo člověka. V letních měsících se nejčastěji řeší přehřátí, alergické reakce, tržné rány a kousnutí. Pokud pes kousne člověka, je nutná návštěva veterináře, který zvíře ze zákona dvakrát v pěti dnech vyšetří a vyplní protokol o vyšetření na vzteklinu.

Pojištění zdraví zvířete

Dalším pojištěním, které se nabízí nejen pro zahraniční cesty, je zdravotní pojištění zvířete. V zahraničí totiž často můžeme za naprosto banální ošetření psa nebo kočky zaplatit i několikanásobně vyšší částku než v tuzemsku.

U cestovního pojištění zvířat je nutné počítat s tím, že v zahraničí majitel veterinární péči uhradí v plné výši a teprve po návratu do ČR pojišťovna vše proplatí na základě předložených účtů. Je vždy lepší se na vše před uzavřením pojištění informovat. Především na výluky, tedy na to, co pojištění nekryje, a také na způsob hlášení takové pojistné události.

U většiny cestovního zdravotního připojištění zvířat je stanovena i spoluúčast, tedy částka, kterou v každém případě hradí majitel zvířete. Typická je spoluúčast ve výši deseti až dvaceti procent s minimální částkou spoluúčasti 500 Kč.

Podmínkou pojištění u všech pojišťoven je nezaměnitelná identifikace zvířete, v dnešní době výhradně aplikací mikročipu, který je poté řádně registrován. Samozřejmostí je i zákonem předepsané očkování, v ČR je povinné pouze proti vzteklině

Na závěr ještě důležitá informace: Všechna standardní pojištění jsou většinou omezena věkem zvířete, které nemůže být starší než 10 let. (sd, foto: Shutterstock)