Nejčastější letní nástrahy, které číhají i na vašeho psa

Letní počasí přímo láká k tomu, abychom s našim pejskem chodili více ven a brali ho na dlouhé výlety. Teplé počasí ale s sebou přináší i mnoho (nejen) psích nástrah. V letním období bychom tedy měli být u pejsků na pozoru a hlídat více, co jedí, chránit je před klíšťaty či dávat pozor na to, aby se nepřehřáli.

Klíšťata útočí

K velkým letním nástrahám u psů patří samozřejmě klíšťata. Pokud proti nim nebudete psa chránit, může si z venkovní procházky přinést i desítky přisátých nezvaných hostů, kteří mohou psa nakazit nejen klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou, ale i dalšími závažnými nemocemi. Navíc v hlavní sezóně může být infikované až každé čtvrté klíště.

Mezi další parazity, kteří mohou ohrožovat psa, patří blechy. Ty přenáší mnoho nemocí a u psů způsobují i alergie, anémii (to především u štěňat) či je mohou nakazit tasemnicí. Pejska byste ale měli preventivně kontrolovat, i když je chráněný. Především pokud se vrátíte z lesa. Klíšťata se nemusí díky ochraně přisát, ale mohou z něj odpadnout ještě živá, když už budete se zvířetem doma.

Správnou antiparazitární ochranu by neměl podceňovat žádný majitel psa. Pokud tedy jdete se svým psem do přírody, je dobré jej chránit ektoparazitiky. Ideální volbou je sprej, který zvířeti zajistí rovnoměrnou ochranu proti ektoparazitům po celém těle. Vhodným řešením jsou i elektronické repelenty, které se připnou na obojek a chrání psa po dobu až 10 měsíců.

Nebezpečné otravy

Dalším častým letním rizikem je otrava psa zkaženým jídlem. Velkou zálibou psů během venčení je i šmejdění okolo popelnic a laviček, kde zvířata hledají zbytky jídel. Nebezpečné je to především v létě, protože je jídlo kvůli teplu často zkažené, především pak staré maso. V létě přibývá také častějších případů otrav jedem (například jedy určené na hubení hlodavců). Je to dáno i tím, že pes pobývá více venku. Mnohdy tak bohužel otrava u pejska nastane i z nastražených návnad.

Zjistíte-li, že pes snědl nějaký jed, je nutné co nejdříve vyvolat zvracení – ideálně do 30 minut od pozření. K vyvolání zvracení můžeme použít po lžičkách podávaný peroxid vodíku (2% dezinfekce) nebo také hořčici naředěnou vodou. Po vyzvracení je nutné co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře. Otravy psů mají nejčastěji za následek postižení ledvin a jater.

Když horko škodí 

Pitný režim by měl pejsek dodržovat stejně jako lidé po celý rok. V létě je ale nutné tekutiny doplňovat ještě více. Především pokud má pejsek větší fyzickou aktivitu. Teplé počasí může způsobit dehydrataci či přehřátí organismu, a to může vést až k šoku a uhynutí zvířete. Psi totiž nemají na rozdíl od člověka potní žlázy, které je ochlazují. Ve velkých vedrech psa aktivně venčete pouze brzy ráno a k večeru. V poledne s ním pak choďte ven jen na kratší procházky. Ve vedrech si dejte pozor také na rozpálený asfalt a dlažby.

Psa také nenechejte rozehřátého skákat do studené vody, může zkolabovat. Vodou jej ochlazujte postupně, po malých dávkách. A až pak mu dovolte jít do vody. V létě také dodržujte správnou hydrataci.

Zkuste také kombinovat suché krmivo s konzervou, ta obsahuje vodu. Do granulí psovi můžete dávat zeleninový či masový vývar bez soli a koření. Samozřejmostí by mělo být, že psa v létě nenecháváme v autě ani pár minut, ani když zaparkujeme ve stínu. (sd, foto Shutterstock)