V létě je důležité, aby pes dodržoval pitný režim. Může mu hrozit přehřátí i smrt

V letním a teplém počasí by měl každý pejskař dohlédnout, aby jeho pes důsledně dodržoval pitný režim. Stejně jako lidé, i psí organismus potřebuje pravidelný přísun tekutin. Věděli jste, že ve velmi teplém počasí potřebují pejsci až 3x více vody, než když je chladno? Vždy samozřejmě závisí na velikosti a fyzické aktivitě psa.

Pes by měl normálně denně dostávat 50 ml vody na každé kilo své váhy. V létě by se měl příjem tekutin zvednout až na dvojnásobek. Psi totiž nemají potní žlázy a ochlazují se často pouze vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Být na sluníčku je tak pro psy velmi náročné. Dostatečný přísun tekutin tedy pomáhá k jejich „ochlazení“ a brání případnému přehřátí organismu.

Samozřejmostí by také mělo být, nenechat běhat pejska příliš dlouho na přímém slunci. Voda je také důležitá u pejsků z hlediska vyplavování toxinů a ochrany ledvin. Pokud má pejsek problémy s ledvinami, tak na pitný režim dohlížejte ještě pečlivěji.

V létě také pejskovi vyměňujte častěji misku s vodou. Alespoň 2x denně. Misku také denně vymývejte, aby se v ní nehromadily bakterie. To platí i o misce na krmivo. Při venkovním venčení mělo být samozřejmostí, že budete mít pro pejska cestovní lahev na pití.

Jak u psa poznat nebezpečné přehřátí a co dělat

Všichni mazlíčci mají obdobné projevy přehřátí. Pes zrychleně dýchá, mnohdy až sýpe, nadměrně sliní a má zrychlený srdeční tep. Podobné je to i u kočky. Zvíře je apatické a zmatené. Může nastat i zvracení, kolaps a ztráta vědomí. I morčátka zrychleně dýchají, sliní a mají červená horká ouška. Papoušci sedí na bidle nebo zemi s roztaženými křídly a kmitají ocasem a jazykem, přivírají oči.

To, že je pejskův organismus dehydrovaný poznáte i z jeho dásní. Pokud jsou dásně vlhké a po mírném zatlačení prstu hned zčervenají je pejsek v pořádku. Pokud ale dásně červenají pomalu, mají vybledlou barvu, může se jednat o dehydrataci. Asi nejrychlejší způsob, jak dehydrataci poznat je, že pejskovi stisknete a mírně vytáhnete kůži za krkem. Jakmile kůži pustíte a vrátí se hned na své místo, tak má pejsek dostatek tekutin. Vrací-li se kůže na své místo pomalu, musíte na pejska dohlédnout, aby se napil.

Naši mazlíčci se opravdu mohou přehřát téměř kdekoliv, kde nemají dostatek vzduchu, vody, nebo na ně svítí přímé sluneční paprsky. V uzavřených prostorách hrozí skleníkový efekt, který zapříčiní opravdu rychlý vzestup teploty. Proto bychom měli ubikace s našimi malými mazlíčky umisťovat na taková místa, kde je stín a kde proudí vzduch (nikoli průvan), venkovním zvířatům zajistit úkryt před sluníčkem a především pitnou vodu k dispozici.

Krajně nevhodný je například plastový box s morčetem na balkoně, ptačí klec na přímém slunci nebo pes uvázaný u obchodu na rozpáleném betonu. A nesmíme zapomenout ani na auto, ve kterém převážíme jakéhokoliv tvora. I krátká chvilka v autě na parkovišti může být pro mazlíčka osudová.

Proč hrozí přehřátí

Zvíře se může přehřát nejen vlivem výše uvedených faktorů, ale také fyzickou aktivitou. Během horkých letních dní je proto potřeba udržovat zvířata v klidu a nevystavovat je zbytečné námaze. Našemu mazlíčkovi bychom měli dopřát dostatek odpočinku, tekutin a stinných míst.

Některá zvířata mají k přehřátí větší sklony než jiná. Jedná se zejména o krátkolebá plemena psů, která mají problémy s dýcháním v důsledku prodloužení měkkého patra, zúžení nozder a průdušnice. Tito psíci se tak mohou přehřát i během krátké procházky, která by pro jiné plemeno nebyla nijak náročná. Majitelé těchto plemen by tedy měli udržovat zvýšenou opatrnost, v horkých letních dnech tyto chlupáče sledovat a nepřetěžovat je.

Všichni pejskaři by měli také myslet na to, zda má jejich mazlík na sobě vhodný náhubek. V příliš těsném náhubku nemůže pes otevřít tlamu a tím pádem je mu znemožněno přirozené ochlazování, a tak může dojít ke zkolabování, a to nejen v horkém letním počasí.

Jak řešit přehřátí  

Je přirozené, že se při snaze mazlíčka ochladit ubíráme k extrémním řešením, avšak ochlazování musí probíhat postupně, aby nedošlo k šoku. Zvíře umístíme do stínu či chladné místnosti a podáváme mu vodu. Vodou jej můžeme i lehce ochladit, ideálně však pouze na tlapkách, břiše a uších. Můžeme mu nabídnout mokrý ručník nebo chladicí podložku k ulehnutí.

V případě, kdy je zvíře dezorientované, upadá do kolapsu a ztrácí vědomí, je nutné okamžitě vyhledat veterináře! (sd, foto Shutterstock)