Žihadla i rozpálené chodníky aneb Největší letní nástrahy pro psy

Horké dny prožíváme nejen my, ale i naši čtyřnozí miláčci. Proto bychom na ně měli myslet i v měsících, kdy máme hlavu plnou dovolených, koupališť a ledové kávy. Přeci jen jsou našimi věrnými parťáky a zaslouží si náležitou pozornost, lásku a péči.

Letní radovánky

S pejskem si lze v tomto období užít mnoho legrace. Kromě příjemných procházek lesem, kde možná natrefíte i na nějakou tu houbu, lesní jahodu či borůvku, můžete najít zalíbení i ve společném koupání v rybníku, přírodním koupališti či řece. Strávíte tak aktivní odpoledne, při plavání se unavíte jak vy, tak i chlupáč, navíc cesta k vodní ploše naskýtá ideální prostor pro vyvenčení, vyběhání, případně i socializaci v dopravním prostředku. Mnoho psů miluje aportování do vody, a tak pejska unavíte i se suchou nohou z pohodlí břehu.

Hafana s sebou můžete vzít i na kempování, výlet či túru. Pokud máte malé děti, lze se psem navštívit i některé zoologické zahrady, obory, parky a zařízení, kam mají chlupáči vstup povolen (doporučujeme předem ověřit). Rodinný výlet si tak užijete bez stresu z brzkého návratu domů kvůli venčení.

Pokud raději v horkém počasí lenošíte, uvelebte se ve stínu na zahradě, v parku nebo na louce a dejte si něco dobrého na zub. Například o takový meloun se můžete s chlupáčem bez obav podělit! Pro hravé pejsky, co milují vodu, bude rájem zápasení s proudem vody z hadice či vodní pistole nebo cachtání v dětském bazénku.

Nebezpečí

S obdobím léta se bohužel nepojí jen radosti, ale i hrozby. Velkým strašákem je nepochybně přehřátí. To hrozí pejskům v mnoha situacích, a tak je potřeba mít vždy na paměti několik zásad. Chlupáč by měl mít přístup k vodě a dostatek tekutin, důležité je i zajištění stinného vzdušného místa. K přehřátí může dojít i zvýšenou fyzickou aktivitou, a tak je rozumné pejska v horkých letních dnech nepřetěžovat.

Nebezpečnou situací je typicky ponechání pejska v autě, kde rapidně stoupá teplota. Za jízdy autem cirkuluje vzduch, otevíráte okénka nebo pouštíte klimatizaci. Problém nastává, když auto stojí. I když chcete skočit na rychlý nákup, nechte raději pejska doma, kde mu bude určitě lépe než v autě.

Přehřátí hrozí i v případě, kdy má psík na sobě nevhodný náhubek. V košíku by měl chlupáč pohodlně otevřít tlamu, aby se mohl ochlazovat dýcháním. Vyhněte se tak fixačním náhubkům, které jsou krajně nevhodné pro delší využívání!

S létem se pojí i výskyt tvorečků, kteří mohou vašeho mazlíčka ohrozit. Na svazích se vyhřívají hadi, v trávě číhají klíšťata a pijáci, kolem uší bzučí vosy a včely. Je proto na místě pejska střežit, sledovat jeho chování a zavčas problém řešit.

(sd, ilustrační foto)