Jak překonat svůj strach ze psů? Poradíme vám.

Pes je nejlepší přítel člověka. Je to celosvětově oblíbený domácí mazlíček, který se stal součástí života mnoha lidí jakožto právoplatný člen rodiny. Co když ale toto nadšení nesdílíte a z chlupáčů máte vy nebo některý z vašich blízkých naopak strach? Pokud s tím chcete něco dělat, přečtěte si pár tipů, jak svoji fobii zvládnout.

Malé krůčky

Je vám nepříjemné potkávat cizí psy v okolí a vyhnout se jim je téměř nemožné? Řešením rozhodně není zůstat zavřený v bezpečí domova. Naopak, pokud budete cíleně vyhledávat kontakt s hafany, získáte potřebnou důvěru a sebevědomí. Ideální je sledovat například pejsky na cvičišti z dálky nebo se zúčastnit nějaké kynologické akce, kde se majitelé chlupáčů musejí chovat zodpovědně a kde jsou jejich miláčci pod naprostou kontrolou. Na běžných procházkách se totiž bohužel někteří pejskaři nechovají ohleduplně a nechávají své pejsky volně pobíhat.

Známý má chlupáče? Výborně!

Úplně nejlepším řešením, jak si na přítomnost psů zvyknout, je domluvit se s nějakým kamarádem nebo známým, který má chlupáče, na návštěvě nebo společné procházce. Samozřejmě záleží na tom, zda je onen psík socializovaný a vychovaný, aby na vás při prvním kontaktu radostně neskočil nebo vás naopak nevystrašil štěkotem. Díky společně strávenému času, kdy je pes pod kontrolou majitele, máte prostor k utváření důvěry a ztrátě ostychu a strachu. Brzy totiž zjistíte, že se není čeho bát.

Rozkošná štěňátka

Kdo by nemiloval štěňátka? I když nejste nadšenci do psů, roztomilá štěňátka vás jistě obměkčí. Takováto stvoření vám totiž nemohou nijak ublížit, pokud se tedy jedná o několikatýdenní chlupaté kuličky. Starší rošťáci už rádi koušou, což však nemyslí zle, ale chtějí si jen hrát. S chovatelem se můžete dát do řeči a zjistit, jaké to je mít doma smečku malých chlupáčů. Kromě nezávazné návštěvy chovatele může nastat i taková situace, že si štěně pořídí někdo z rodiny nebo z blízkého okolí. Nepropadejte panice a využijte toho! Ke štěňátku si snadno najdete cestu, a jak poroste, bude se prohlubovat i váš vztah a nakonec budete sdílet radostné okamžiky s velkým dospělým psem bez sebemenších problémů.

(sd, foto: Shutterstock)