Jaké zdravotní výhody přináší vlastnictví psa

Pes je nejlepší přítel člověka a je známo, že jeho přítomnost pozitivně působí na páníčkovo psychické rozpoložení. Jak tohle všechno pes dokáže?

Život se psem může přinést víc než jen posílení pocitů štěstí a pohody. Ne nadarmo se říká, že pes dělá pohodu domova: když leží a oddechuje v pelechu, případně vedle vás na pohovce nebo v posteli slastně pochrupuje, ze spaní štěká, je to doslova zosobnění klidu. Je také dokázáno, že kontakt s měkkou psí srstí dělá člověku neuvěřitelně dobře (pokud tedy není alergik).

Pes zahání samotu

Je toho ale mnohem víc – se psem nejste nikdy sami. A to třeba pro lidi, kteří z jakéhokoliv důvodu o samotě žít musejí, znamená ohromný dar i významný socializační prvek. Donutí je vyrazit ven, mezi lidi (a jejich psy), opustit hranice svého domova, nezakrnět a nerezignovat.

Lék na úzkosti i deprese

Vlastnictví psa může prospět i lidem trpícím úzkostí nebo depresí, protože takoví zpravidla potřebují řád, který dá jejich životu směr – budování pevného režimu je jednou ze základních léčebných metod. A pes se bez řádu neobejde.

Takže musíte vstát z postele, i když byste v ní nejraději leželi celý den, protože určitě nechcete, aby vám doma načural. To všechno budete muset nejméně třikrát zopakovat a ideálně každý den ve stejnou dobu – protože psi potřebují rituály a rutinu. Podobně je to se žrádlem a pak jsou tu další povinnosti, jako například očkování nebo čipování. Pes vás nutí přijmout zodpovědnost za jeho život a tím i za váš vlastní: musíte s ním ven, myslet na to, co bude žrát, myslet trochu dopředu. A pořád dokola.

Naučí, jak si užívat života

Pro psy je přirozené uctívat zásady smečky a pravidlo vůdce (vás). Pokud toto vedení nemají, jsou nešťastní a frustrovaní. Na druhou stranu vás ale pes také učí žít přítomností – tady a teď. Protože TEĎ je potřeba jít ven, TEĎ je potřeba jíst, odpočívat, hrát si, cvičit, poslouchat, a pokud to psovi poskytnete, nakazí vás nefalšovanou radostí. Naučí vás užívat si to, co se právě děje. Vnímat okamžik všemi smysly a celou svou bytostí. Pes je zabijákem nudy.

Pes pomůže zhubnout i zlepšit kondici

A pak je tu samozřejmě i fyzické zdraví, kterému jednoznačně prospívá pohyb. Svižnou procházkou kromě utužování vztahu s vaším čtyřnohým miláčkem posilujete svůj kardiovaskulární systém, spalujete nashromážděnou energii a váš pohybový aparát vám také jednou poděkuje.

 V neposlední řadě vám venčení poskytne i dostatek příležitostí k otužování, což je další způsob, jako podpořit zdraví i psychiku. A to už se vyplatí!

Chcet se pobavit i poučit z našich dalších článků ze života pejsků a koček? V MAGAZÍNU v rubrice MAZLÍČCI  jich najdete opravdu mnoho.

(sd, foto: Shutterstock)