Co dělají chlupáči, když jsou sami doma, a jak je zabavit, aby se nenudili

Většina psů a koček se musí smířit s tím, že jejich majitelé ráno odcházejí do práce a vrací se až v podvečerních či večerních hodinách. Ačkoli si zvířata na takový režim zvyknou, neznamená to, že jim vždy prospívá.

Nuda totiž nemá negativní dopady jen na lidi, ale i na naše domácí miláčky! Jak tedy samotu pejskům a kočičkám co nejvíce ulehčit?

Zasloužený spánek

Co vlastně vaše zvířátka přes den dělají, když nejste doma? Většina spí. Ovšem to znamená, že po vašem příchodu očekávají, že budou opět aktivní. A vy s nimi. A tak pěkně vyrazte s pejskem na dlouhé venčení a pořádně ho „prožeňte“, kočce se pak věnujte tím, že si s ní budete hrát. Hodinku dvě ze svého programu přece zvířeti věnovat můžete! Ono se unaví a bude vědět, že když přijdete z práce, bude mít o zábavu postaráno.

Pohled z okna

Psi i kočky jsou od přírody zvědaví, a tak ocení, když budou mít přístup k oknu, ze kterého budou moci pozorovat okolní svět. Jestliže máte dobře oplocenou zahradu a vycvičeného mazlíčka, můžete ho vypustit i ven. Ale pozor, měl by mít vždy možnost vrátit se dovnitř, případně mít k dispozici přístřešek s miskou vody a krmením.

Místnost pro něj 

Spousta lidí se zdráhá nechat pejskovi či kočičce výběh do celého bytu, protože se obávají zničeného nábytku nebo loužiček, a tak někteří mazlíčci končí přes den v kleci, jiní zamčení v chodbě. Ano, sice mají k dispozici pelíšek, krmení a vodu, ale nijak velké pohodlí zaručené nemají. Snažte se miláčkům vyhradit místnost, která je dostatečně velká, aby se mohli proběhnout a hrát si, kde je okno, ze kterého budou moci koukat, a kde mají záchodek (ano, i psi mají pro takové případy speciální toalety).

Moderní technologie

Pro milovníky moderních technologií existuje také několik možností. Jednak můžete do bytu instalovat kameru, která vám řekne, jak pes či kočka samotu snášejí a co dělají, případně můžete pohyb mazlíčka sledovat v příslušné aplikaci díky GPS. A když chcete, aby se z vaší virtuální přítomnosti mohl radovat i váš pejsek? Pak můžete zvolit videochat a s mazlíčkem „konverzovat“ přes obrazovku počítače.

(sd, Foto: Shutterstock)