Věty, které by vám řekl váš pejsek, kdyby uměl mluvit

Každý ví, že psi jsou velmi inteligentní zvířata a skvělí společníci. A tak, jako milujeme my je, tak milují oni nás. Chrání nás, dokážou vycítit, jestli jsme zdraví… Co by nám asi tak řekli, kdyby uměli mluvit?

Chci tě chránit.

Možná si myslíte, že vlastníte psa, ale ve skutečnosti pes vlastní tak trochu i vás. A rozhodně nehodlá nechat kohokoli, aby vám ublížil. Jednak si touto ochraňující potřebou potvrzují své místo ve vašem životě, jednak naznačují ostatním psům (a lidem), že patříte jemu a on vás hlídá. Proto štěká na návštěvy, proto (mimo jiné) varuje na procházce ostatní psy. Stali jste se členem jeho smečky a on cítí povinnost udržet vás v bezpečí.

Vím, že máš špatnou náladu.

Psi jsou takovými barometry vaší nálady – když jste smutní, jsou smutní i oni. Jste-li šťastní, raduje se i on. Popravdě řečeno, dokáže vaši náladu vycítit lépe než třeba váš partner.

Potřebuji spoustu pohybu!

Hodně lidí si neví rady, když jejich - do té doby hodný pejsek - začne škrábat podlahu, okusovat nábytek nebo bezhlavě pobíhat po bytě. Přitom poselství, které se vám váš mazlíček snaží sdělit, je jednoduché – nudím se! Psi jsou velmi aktivní tvorové a v průměru potřebují 45 až 60 minut fyzické aktivity denně (nespoléhejte se na to, že když ráno a večer s pejskem obejdete za deset minut barák, je všechno v pořádku).

Bojím se, že se nevrátíš…

Většina psů po vašem odchodu do práce chvilku štěká, aby vám dali najevo, že jste doma někoho zapomněli. A poté se uklidní. Někteří pejsci však samotu snášejí mnohem hůře. Chovají se jako malé děti, které necháte vyděšené o samotě. Pláčou, jsou nervózní, pobíhají, štěkají, někdy mají i destruktivní sklony – ničí nábytek, škrábou na dveře ve snaze dostat se co nejrychleji za vámi. Pokud je to případ i vašeho psa, zkuste ho na váš odchod postupně navykat. Vezměte si kabát a vyjděte z bytu na 30 vteřin. Pak na minutu, na 5 minut a tak dále. Také můžete před odchodem dát psovi pamlsek nebo ho rozptýlit oblíbenou hračkou.

Poznám, když jsi nemocný.

Nikdo přesně neví, jak to dělají, ale jedno je jisté – váš pes dokáže s jistotou vycítit, když vám něco schází. Poslední testy dokonce prokázaly, že psi umějí „vyčuchat“ rakovinu nebo předpovědět epileptický záchvat. I z tohoto důvodu jsou psi skvělými asistenčními psy pro lidi s postižením či vážným onemocněním. Nejenže dokážou včas odhalit zdravotní problém, ale umějí i adekvátně zareagovat a pomoci.

Zpozorni, když se chovám divně.

Jakékoli změny v chování vašeho psa mohou signalizovat zdravotní problém. Nechce si hrát, málo jí, nezvykle hodně pije, začíná být agresivní… pokud k těmto jevům nemáte jasné vysvětlení, vyhledejte pomoc veterináře.

Když dělám něco špatně, jasně mi to řekni!

Pokud se váš pes chová nevhodně, musíte toto jednání jasně korigovat. A musíte mu to říci důrazně! Nemá cenu dlouze vysvětlovat jeho „provinění“ stylem „to nesmíš, miláčku, víš, to by byla panička moc smutná, zlatíčko moje, už to víckrát nedělej“. Psi reagují primárně na tón hlasu. Když tedy dělají něco, co by neměli, je na místě ostré a přísné „ne!“ (nemá ale cenu řvát ani být zlý).

(sd, Foto: Shutterstock)