Mamí, tatí...já chci křečka !

Je vám tahle věta povědomá a chcete své ratolesti udělat radost ?

Pak vězte, že prvním zvířetem, které pořizují rodiče dětem, bývá opravdu nejčastěji křeček. Chov křečka totiž zvládne i dítě školou povinné.  

Křečka je možné pořídit ve specializovaných obchodech se zvířaty, které často nacházíme i ve velkých obchodních centrech. Jsou samozřejmě levnější než ti z chovatelských stanic. Pokud ale chceme mít jistotu, že kupujeme zvíře zdravé, je zkušený chovatel zárukou.

K chovu je potřeba pořídit základní vybavení.

Klec by měla být dostatečně velká, o ploše dna minimálně 80 x 40 cm, protože zvíře samozřejmě vyroste. Domeček také musí být prostorný a ideálně dřevěný. Musíme si dát pozor na to, že křečci velmi dobře šplhají a mohou z nezajištěné klece uniknout, proto použijeme nejlépe drátěné víko.

Jako podestýlka se hodí neprašné hobliny, v kleci může být domeček nebo více domečků, nezbytný je materiál pro stavbu „hnízda“, a to buničina, dřevitá vlna, seno nebo papírové ubrousky. Nesmí chybět miska na potravu a napáječka na vodu, křečci ocení i různé úkryty a prolézačky. Vhodný může být kolotoč, ale u toho pozor, někteří křečci se na něm mohou stát psychicky závislými a „uběhat se“ až do vyčerpání.

Máme nového křečka

Jakmile si křečka donesete domů, dopřejte mu klid a dostatek času seznámit se s novým prostředím. První den ho jen pozorujte, vyvarujte se hluku a prudkých pohybů.

Následující dny na něj hodně mluvte, aby si zvykl na váš hlas. Do klece mu dávejte krmivo a vodu. Zkuste jej nakrmit z ruky. Ruku nechte nejprve položenou vedle krmiva, aby si na ni křeček zvykl. Pokud bude křeček jíst poblíž, nechte jídlo ve vaší dlani. Pozor na prudké pohyby. Poté můžete křečka v dlani opatrně kousek zvednout a zase položit. Křeček ideálně jednoho dne vyleze na vaši dlaň i bez krmiva.

Křeček je velmi bystré, veselé zvířátko, žijící nočním životem.

U křečka bychom měli respektovat jeho přirozeně noční život, tehdy si ho můžeme také nejvíce užít. Během dne jej nebudíme, do ruky jej bereme, až když je vzhůru sám od sebe. Může být pořádně „nepříjemný“, když ho vyrušíme ze spánku, může vás i kousnout. Křečka „nevyšťouráváme“ z jeho domečku, zde by se měl cítit vždy v bezpečí.

Jednoho, nebo více?

Pokud si pořídíte jednoho křečka, nebudete muset řešit rozbroje nebo nežádoucí potomstvo. Lze chovat několik samiček pohromadě, nejlépe sestry ze stejného vrhu. Snesou se i dva samci, pokud ovšem není na blízku žádná samička.

Křeček mimo klec

Jakmile křečka vyndáme ven z klece, dáváme pozor, aby nám neupadl. Můžeme se s ním zkusit mazlit, ale nepouštíme jej volně po pokoji. I později, pokud ho necháme proběhnout a křeček uteče, není snadné ho chytit. Navíc svými zoubky dokáže napáchat značné škody na vybavení bytu.

Potrava křečků

Křečci jsou na potravu poměrně nenároční. Kupovat jim můžeme kompletní směsi ze zverimexu, rádi mají ovoce a zeleninu, trávu, seno, občas nepohrdnou živočišnou bílkovinou v podobě kousku vejce, moučného červa nebo libového nekořeněného masa.

Zajímavosti

  • Dlouhosrsté křečky bychom měli pravidelně kartáčovat, aby se jim srst nezacuchávala.
  • Všichni dnes chovaní křečci zlatí pocházejí od jedné samice s devíti potomky, která byla odchycena v roce 1930.
  • Do lícních vaků se může křečkovi vejít potrava až o polovině jeho tělesné hmotnosti.

(sd, Foto: Shutterstock)