Deset nejoblíbenějších domácích mazlíčků (třetí část): HADI, ŽELVY, KRÁLÍCI

Mezi tři poslední nejoblíbenější domácí mazlíčky patří také hadi, želvy a králíci.

8. Hadi

Plazi, kteří se vyvinuli z ještěrů, to jsou HADI. Většina druhů není jedovatá. A pokud jedovatí jsou, používají jed především k zabíjení potravy, ne k obraně. Pokud nás ale had uštkne, může to být smrtelně nebezpečné.

Hadi jsou studenokrevní, to znamená, že přebírají teplotu ze svého okolí. Jsou poměrně nenároční na chov. Je třeba vybrat dostatečně velké terárium, podle velikosti hada, zajistit dostatečnou teplotu, světlo a odvětrávání.

Hadi jsou striktně masožraví. Živí se převážně hlodavci, ještěrkami, jinými hady, ptáky, rybami, vajíčky nebo hmyzem. Protože nemají zuby, kterými by potravu rozmělnili, musejí ji spolknout celou. Po spolknutí potravy potřebují klid na její strávení. Frekvence krmení záleží na druhu a velikosti hada. Například u dospělé užovky stačí podávat potravu jednou za 10 až 14 dní. Pro tento druh je přiměřená jedna dávka asi 3 dospělé myši.

9. Želvy

Patří také mezi studenokrevné plazy. ŽELVY jsou charakteristické svým krunýřem, který slouží k jejich ochraně. I když některé druhy žijí ve vodě, dýchají vzduch jako ostatní savci. Jako domácí mazlíčci se chovají převážně suchozemské nebo sladkovodní. Želvy jsou u nás chráněným druhem a v některých zemích EU se nesmějí prodávat vůbec.

Vodní želvy by měly mít dostatečně velké akvárko, v kterém budou moci nejen plavat, ale i potápět se. Nádrž by měla být 7x větší, než je délka želvy. V nádrži by mělo být ultrafialové světlo, které potřebují pro syntézu vitamínu D3. V akvárku musí být místo, kde se želvy budou sušit a vyhřívat. Mezi nejrozšířenější vodní želvy patří Želva Nádherná. Jsou to všežravci, kromě cvrčků, červů, žížal či rybiček je můžete krmit i zeleninou či ovocem, pro mláďata je ale důležitá masitá strava.

Suchozemské želvy se umisťují do terárií. Terárko musí obsahovat misku na jídlo, vodu, místo na vyhřívání a úkryt. Jako podestýlka se používá rašelina nebo písek. Suchozemské želvy ocení možnost výběhu, třeba na zahradu. Živí se převážně rostlinou potravou, jako jsou listy, tráva, bylinky, květy a plody. Drobný hmyz, který sní spolu s touto rostlinnou potravou, jim pokryje potřebu bílkovin.

10. Králíci

Patří mezi velmi oblíbené mazlíčky. Populární jsou KRÁLÍCI dlouhosrstí. K chovu králíka se používá větší klec s pevným dnem, je třeba mu ale dopřát každý den výběh. Může se pouštět buď venku, v ohraničeném prostoru, nebo uvnitř domu. Je ale lépe, když bude na čerstvém vzduchu.

Také je vhodné králíkům pořídit hračky, jako balónek, tunel nebo nějaký úkryt. Králíci jsou poměrně aktivní, a pokud nemají dostatek pohybu, mohou být v kleci frustrovaní. Králíci mohou vrčet, škrábat a dokonce kousat. Jako krmení je vhodné seno, granule, ječmen, chleba, směs zakoupená ve specializovaném obchodě či zelenina. Čistá voda je samozřejmostí.

Ať už si vyberete jakýkoli druh domácího mazlíčka, mějte na paměti, že je to živý tvor, a vyžaduje hodně péče a zodpovědnosti!

(sd, Foto: Shutterstock)