Jak připravit chlupáče, když se k vám stěhuje nový partner?

Sdílet domácnost s novým partnerem může být zpočátku těžké. A nejen pro nás! I naši mazlíčci vnímají změny, často o mnoho výrazněji, než bychom čekali. Jak napomoci tomu, aby se naši miláčci zkamarádili a panovala doma přátelská atmosféra?

Včasné seznámení

Ještě před samotným sestěhováním byste měli vašeho čtyřnohého parťáka s přítelem seznámit. I když se vám to nemusí zdát důležité, vztah mezi partnerem a vaším psem může v budoucnu velice ovlivňovat celý chod domácnosti. Ideální setkání je přitom na neutrální půdě, tedy ne u vás doma. Chlupáče tak můžete brát s sebou i na rande – procházka přírodou je ideální aktivitou s pořádnou dávkou romantiky, navíc zjistíte, jak se váš protějšek chová k živému tvoru. Pokud si padli do noty, máte vyhráno!

Společné zájmy

Prostřednictvím vašeho chlupáče můžete zjistit, jak se partner staví k zodpovědnosti a péči o domácího mazlíčka a jak by fungoval jakožto druhý páníček. Pokud k sobě tito dva nemohou najít cestu, zkuste vymyslet nějakou společnou aktivitu, která bude bavit oba. Vyrazte třeba na kola nebo stanovat a uvidíte, jak se vztah mezi nimi utvrdí. Pokud nejste nadšenci do takového dobrodružství, zajděte společně například do kavárny, kde váš čtyřnohý mazlík ukáže, jak umí být vychovaný i ve společnosti.

Narušení rutiny

Skloubit návyky dvou lidí je velice náročné. Pokud navíc nebyl váš partner pejskař, jen stěží pochopí některé zlozvyky, které se svým chlupáčem provádíte. Spaní se psem v posteli, sdílení jídla, šišlání zdrobnělin i samotné mluvení se zvířetem snese jen opravdu benevolentní člověk. Proto byste se měli snažit najít rovnováhu tak, aby nebyly narušeny ani vaše, ani protějškovy návyky. Zároveň nesmíte zapomínat ani na dobro psa. Přeci jen velké změny nesnáší dobře žádný tvor.

Nová pravidla

Aby se vám povedlo skloubit vše dohromady, je nutné vynaložit nemalé úsilí k sestavení a dodržování nových pravidel. Potřebujete přitom velkou dávku trpělivosti. Vašemu psíkovi byste měli stanovit jasný režim, který zprvu nebude obsahovat nijak zásadní změny. Pokud je potřeba nějakou změnu udělat, snažte se situaci přizpůsobit tak, aby byla pro pejska co nejméně stresující. Plynulým přechodem tak najedete na nový režim, se kterým budou spokojení všichni členové rodiny. Nezapomínejte váš čas a pozornost dělit spravedlivě, ať nemusí mít chlupáč důvod k žárlivosti.

(sd, Foto: Shutterstock)