Na kole Těšínským Slezskem, třeba k dřevěným kostelíkům

Těšínské Slezsko, turisty oblíbená část Moravskoslezského kraje, jež leží v pohraniční oblasti severovýchodní části severní Moravy a Slezska a přímo sousedí s Polskou a Slovenskou republikou, láká díky své rozmanitosti nejen třeba pěší turisty, ale stále častěji i cyklisty.

Výhodou je, že k výletům nemusíte využít vždy jen své vlastní kolo, ale zapůjčit si můžete třeba elektrokolo. Funguje také slušná síť půjčoven a nabíjecích stanic elektrokol. Aktuální informace najdete např. zde.

Na stránkách propagujících region Slezské Těšínsko připravili pro zájemce také zajímavý tip na jarní cyklovýlet, který nabízí mimo jiné návštěvu dřevěného kostela v Gutech, který patřil k nejstarším z dřevěných beskydských kostelů a doslova v těchto dnes „vstává z popela“ (vyrostla zde replika původního vyhořelého objektu). Cyklovýlet „za dřevěnými kostely“ nabízí nejen krásu těchto sakrálních staveb, ale také projížďku kolem Těrlické přehrady a rybníků.

Pozvánka k výletu také uvádí: „Zničující požár gutského kostela v roce 2017 je v živé paměti nejen místních, ale všech, kteří tento krásný kostelík někdy navštívili. Ačkoliv škoda způsobena požárem je nevyčíslitelná, díky rozhodnutí obnovit kostel, skvělé práci řemeslníku a znalosti starých řemesel již na původním místě stojí nová stavba, replika kostela Božího těla.

Kolem kostela vede cyklotrasa č. 56. Ta cyklisty zavede přes Smilovice, Střítež, Vělopolí a Horní Žukov do Koňakova, místní části Českého Těšína. Právě z Horního Žukova a Koňákova se návštěvníkům naskytne možnost pokochat se krásnými panoramatickými výhledy na Moravskoslezské Beskydy.

Cyklotrasa č. 56 pokračuje z Koňakova směrem k Těrlické přehradě. Zde se cyklisté projedou přímo po hrázi. Ta byla vybudována v letech 1955 až 1964 a je dlouhá 617 metrů. Těrlická přehrada slouží nejen jako zásobárna provozní vody pro Třinecké železárny a Elektrárnu Dětmarovice, ale plní také protipovodňovou funkci a v neposlední řadě je využívána ke koupání, rybaření, projížďkám na loďkách a vodních lyžích.

Kousek za hrází se z cyklotrasy č. 56 odbočuje na cyklotrasu č. 6097. Ta vede k dalšímu dřevěnému kostelíku Těšínského Slezska – ke kostelu sv. Petra a Pavla v Albrechticích. Z Albrechtic trasa č. 6097 pokračuje přes Stonavu do Karviné. Do historického centra města a historické části Lázni Darkov vede trasa přes řeku Olši po mostě Sokolovských hrdinů. Pokračuje kolem Lázeňského parku a parku Boženy Němcové, dále kolem Rehabilitačního sanatoria Lázní Darkov až k státním hranicím, do Petrovic u Karviné, místní části Dolní Marklovice. Zde se nachází dřevěný kostel Nanebevstoupení Páně. V okolí Marklovic se nachází několik rybníků, které jsou součástí chráněného území Přírodní památka Marklovice.

Délka trasy od Gutského kostela do Dolních Marklovic je necelých 40 km. Zpět se můžete vydat po cyklotrase č. 10 Olše – Olza. Přes Český Těšín, zpět do Třince má celá trasa 73 km. Ale průběh trasy si každý může uzpůsobit svým možnostem.“

Inspirovat se cyklisté mohou např. v cykloturistické mapě Olše – Olza. Tu si lze stáhnout v elektronické podobě, v tištěné podobě pak vyzvednout v informačních centrech v turistické oblasti Těšínské Slezsko. Ta jsou však s ohledem na vládní opatření v tuto chvíli uzavřena. Po domluvě je však možné si ve vybraných IC mapu vyzvednout prostřednictvím výdejového okénka. (hav, foto: NPÚ)

Příbuzné články