Lodní doprava na Slezské Hartě zahajuje provoz. O víkendu vyjede elektroloď Harta i loď Santa Maria

Na hladinu přehrady Slezská Harta po zimní přestávce opět vyplují lodě.

Mikroregion Slezská Harta provedl zkušební jízdy unikátní elektrolodi Harta a otevírá rezervační systém pro zájemce o tuto jedinečnou plavbu. Elektroloď Harta přežila zimní období a dvacetistupňové mrazy bez újmy a může převážet první letošní zájemce.

Josef Havlík, předseda Mikroregionu Slezská Harta: „Dnes absolvujeme první zkušební plavbu po dlouhé zimní odstávce, kdy loď byla zakotvena v doku v Leskovci nad Moravicí. S radostí zjišťujeme, že loď je absolutně v pořádku, žádné problémy se nesignalizují, takže na sezónu jsme připraveni.“

Josef Hetmánek, vedoucí Infocentra Slezská Harta: „Lodní doprava na Slezské Hartě je připravena pro letošní sezónu, v podstatě do konce dubna otevřeme nové webové stránky, kde bude objednávací systém na loď Harta i na loď Santa Maria. Mimo výletních plaveb a vyhlídkových plaveb budeme mít okružní plavby podle daného jízdního řádu.

18 metrů dlouhý a 5 metrů široký katamaran je plně elektrický, osazený solárními panely a poháněný dvěma motory na lithiové baterie. Vloni přeplavil téměř 18 tisíc turistů.

Josef Limberk, kapitán lodi: Loď se pohybuje rychlostí cca 8 kilometrů v hodině. Hloubka je asi 60 metrů.

Pro přepravu lodí platí stejná bezpečnostní pravidla jako pro hromadnou dopravu osob vlaky nebo autobusy. Pouze její kapacita bude možná zpočátku snížená na 30 osob. (zdroj: TV Polar) 

Příbuzné články