Do Olomouce za současným umění i v době uzavřených galerií

Už šestý ročník akce nazvané XY s podtitulem procházky výstavami byl před pár dny zahájen v Olomouci. Návštěva Olomouce tak dává příležitost užít si umění i v době, kdy jsou galerie z epidemických důvodů uzavřené. Jedná se o společný projekt olomouckých nezávislých galerií, který prezentuje současné umělce spjaté s vybraným městem. V letošním roce je jím Opava.
K procházce se letos připojila také místa ve veřejném prostoru, která běžně k prezentaci umění neslouží, např. výkladní skříně uzavřených obchodů, reklamní CLV plochy nebo vitríny kina. Počet uměleckých instalací (či zastávek na procházce) tak oproti minulým ročníkům znatelně navýšil. Většina výstav bude k vidění do konce května 2021.

XY představuje 25 umělců a umělkyň, kteří se v Opavě narodili, studovali nebo zde žijí. Marie Lukáčová se například představuje videoinstalací v Galerii XY, výtvarnice a performerka Lenka Klodová zásahem na lavičkách na parkánu u Univerzitního uměleckého centra. Na reklamních CLV plochách po Olomouci jsou pod názvem Nějak bylo, nějak bude k vidění velkoformátové fotografie a ve výlohách uzavřených (a pozvolna se znovuotevírajících obchodů) vystavují fotografové zvučných jmen, jako je fotografická legenda Jindřich Štreit nebo uznávaný fotograf Imrich Veber a také studenti opavského Institutu tvůrčí fotografie. Na celkem více než pětadvacet zastávek můžete narazit jako náhodný kolemjdoucí, anebo si jejich návštěvu cíleně naplánovat podle připravené mapy.

Kromě této interaktivní mapy najdete na stránkách www.xyolomouc.com také audio průvodce či anotace jednotlivých výstav. A pokud by vás aktuální soudobé umění unavilo, samotná Olomouc toho také může nabídnout velmi mnoho – příjemné procházky v uličkách plné staré architektury, množství kašen nebo třeba odpočinek v parku. (hav)

Příbuzné články