Do sedel - komentované vyjížďky za historií, kulturou a přírodou Ostravy

Druhý ročník komentovaných vyjížděk Do sedel se bude konat od května do října 2021. Kulturně sportovní spolek Elegant připravil deset krásných tras s různými tématy např. Od parku k parku, Od divadla k divadlu, Od katedrály k dřevěnému kostelíku, Od kavárny k vinárně a mnohá další. Na trase bude provázet účastníky moderátor, který vyjížďku doplní poutavým výkladem na několika zastaveních. Každý obdrží brožurku s cennými informacemi doplněnými historickými fotografiemi, jejíž obsahovou část připravuje Ostravské muzeum. Vyjížďky jsou pro účastníky zdarma.

Kompletní informace o trasách, náročnost, mapky, počet km, informace o vstupech a doprovodném programu a registraci na vyjížďky najdete na www.elegantspolek.cz.

V případě špatného počasí nebo nepříznivé pandemické situace budou k dispozici interaktivní mapky vyjížděk s audio nahrávkami k jednotlivým zastavením doplněné o historické fotografie. Účastníci si tak budou moci trasy projet sami, pustit komentář a objevovat historii, přírodu i překrásné příběhy Ostravy. 

Projekt vznikl v roce 2020. Kulturně sportovní spolek Elegant ve spolupráci s Ostravským muzeem chtěli operativně nabídnout Ostravanům v prvním roce pandemie Covid 19 prázdninovou volnočasovou aktivitu zaměřenou na širokou veřejnost a děti. 

Cílem projektu je podpořit aktivní životní styl, městská kola a zájem veřejnosti o historii, kulturu a přírodní krásy Ostravy. Současně je kladen důraz na osvětu v oblasti bezpečnosti, seznámení veřejnosti s cyklostezkami a možnostmi cyklodopravy v Ostravě.

1. Od kolonie ke kolonii - 23. 5. 2021, 14 hod. Mariánské nám
Trasa: Mariánské Hory - Vítkovice – Ostrava Jih
Popis: Kolonie Jubilejní, Štítová, Jeremenko, Martinská a další, historie, příběhy a osobnosti ostravských kolonií, architektura staveb.

2. Od katedrály k dřevěnému kostelíku - 6. 6. 2021, 14 hod. Ostrava Centrum Kostel sv. Václava
Trasa: Ostrava centrum – Mariánské hory – Vítkovice – Ostrava Zábřeh – Ostrava Hrabová
Popis: Historie ostravských kostelů, architekta staveb, sochy, mozaiky, obrazy, varhany, významné osobnosti.

3. Od zastávky k nádraží - 27. 6. 2021, 14 hod.
Trasa: Ostrava Poruba – Třebovice - Svinov – Ostrava Jih
Popis: Depozitář historických vozidel, historie ostravských nádraží, počátky železniční dopravy v Ostravě, architektura staveb, významné osobnosti.

4. Od kavárny k vinárně - 6. 7. 2021
Trasa: Ostrava centrum – Slezská Ostrava
Popis: Historie významných ostravských kaváren, restaurací, výletních míst a hotelů, architektura, významné osobnosti a neuvěřitelné kavárenské příběhy.

5. Od pravěku na Landeku - 25. 7. 2021
Trasa: Ostrava centrum – Landek
Popis: Historie ostravských hald, architektura a technické kuriozity šachet, lužní les a přírodní zajímavosti, pravěká osídlení, lovci mamutů, slovanské hradiště, středověký strážní hrad.

6. Od parku k parku - 1. 8. 2021
Trasa: Ostrava centrum – Mariánské hory – Vítkovice – Ostrava Jih
Popis: Historie ostravských parků, vzácné rostliny, významné stromy, sochy, sochařské sympozium, židovský hřbitov a památníky ve veřejném prostoru, nová budova filharmonie, altány, vodotrysky, příběhy sochařů i historka o černého ledu, největší ostravský lesopark Bělský les, historie původního lesa Studna, prameny, plicní sanatorium, kasárna, legenda kaple Panny Marie Lurdské

7. Od potoku k řece - 8. 8. 2021
Trasa: Ostrava Poruba – Svinov – Třebovice - Děhylov
Popis: Zámecký rybník, historie Poruby, perly Sorely, historie Svinova, řeka Odra, řeka Opava, vzácné dřeviny, vodní sporty, sportovní osobnosti, počátky trampingu.

8. Od divadla k divadlu - 12. 9. 2021
Trasa: Ostrava Vítkovice - Mariánské Hory- Ostrava Centrum
Popis: První divadelní představení v Ostravě, Německý dům, Český dům, Hotel Zuber, Národní dům, hostinské sály, historie ostravských divadel, souborů, architektura budov, ocenění, příběhy bohémů, geniálních talentů, vlastenců a významných kulturních osobností.

9. Ostravské Hradčany - 17.10.2021
Trasa: Ostrava Jih – Vítkovice – Ostrava Centrum
Popis: Jubilejní kolonie, architektura staveb, Malá Anglie, zámek, historie Vítkovic a Dolní oblasti Vítkovice, technické kuriozity, významné osobnosti, příběhy, nádraží Střed.

10. Od radnice k radnici - 28. 10. 2021
Trasa: Centrum Ostravy – Slezská Ostrava
Popis: Historie centra Ostravy, architektura, pozůstatky městských hradeb, významné stavby, sochy, veřejný prostor, památníky, historie starého městského parku, historie Staré Střelnice, loděnice, historie koupaliště U dubu, výbuch Mostu pionýrů, významné osobnosti, legenda o pokladu a červeném mužíkovi, příběhy Ostravy

Příbuzné články