Technotrasa nabízí řadu nových tipů na výlety

Například komentované projížďky po hornických hospodách nebo třeba výrobu levandulového sirupu nabízí nově krajský projekt Technotrasa. Ten je určen zvídavým výletníkům, pro které jsou určeny desítky atraktivit a zážitků nacházejících se na území Moravskoslezského kraje. Nový motivační program Technotrasa Card navíc nabízí hezké dárky a slosování o hodnotné ceny.

Technotrasa má také „svou“ tramvaj, která na ni bude až do konce letošních prázdnin v Ostravě upozorňovat. Vše má jediný cíl: podpořit cestovní ruch, čerstvé výsledky statistik totiž potvrdily drtivý dopad pandemie. Také proto se v rámci celostátně oceňovaného projektu Technotrasa vymýšlí, jak letošní turistikou sezonu ještě více zatraktivnit. A tak například ve stáčírně Jesenické kyselky čekají návštěvníky nové speciální zážitkové prohlídky provozu s kurzy výroby levandulového sirupu. Turisté se mohou těšit třeba i na komentované projížďky po ostravských dolech, hutích i hornických hospodách, které nabídne společnost SteelOva.cz.

Technotrasa je projekt s původně dvanácti technickými památkami, který vznikl v roce 2012 a postupně se vyvíjí a rozrůstá, aktuálně už je jeho součástí 31 subjektů.

„Právě na zážitky na Technotrase klademe velký důraz. Návštěvník není pouhým pozorovatelem a příjemcem informací. Na jednotlivých místech si totiž spoustu věcí může sám vyzkoušet, při prohlídkách zapojí takřka všechny smysly, od hmatu přes čich a sluch až po chuť. Na vlastní kůži si vyzkouší, co obnášela práce horníků, hutníků, mlynářů, strojvedoucích, vojáků nebo různých řemeslníků,“ vysvětluje jednatel krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism Petr Koudela. „Kdo by se nechtěl projít uhelným dolem pod rouškou noci jen za svitu havířských lamp? Je libo pořídit si řidičák na bryčku? Upéct si štramberské ucho? Ochutnat svačinu, jakou kdysi jedli chlapi v papírnách? Nezapomenutelných zážitků na návštěvníky Technotrasy čeká opravdu spousta, vybrat si mohou z bezmála 50 aktivit,“ vyjmenovává.

Web Technotrasy prošel rozsáhlou modernizací. „Nový kalendář akcí pomůže turistům lépe naplánovat výlet po Technotrase. Milovníky cyklistiky potěší nová cykloturistická mapa s vyznačenými technickými památkami, která bude k dispozici také v papírové formě. Ale tou největší novinkou je připravovaný bonusový program Technotrasa Card, který spustíme začátkem letních prázdnin,“ upozorňuje jednatel MS Tourism Petr Koudela.

Designové karty Technotrasa Card zájemci dostanou u jednotlivých subjektů na Technotrase nebo ve vybraných informačních centrech. Za každou návštěvu Technotrasy budou výletníci sbírat body, které pak vymění za drobné ceny jako stylová trička, náušnice nebo třeba plecháčky. Držitelé karty se navíc budou moci zúčastnit podzimního slosování o hodnotné ceny.

„Zavedením Technotrasa Card bychom rádi motivovali návštěvníky, aby se vydali i na méně známá místa, a aby objevili všechny technické skvosty na Technotrase. Máme být na co pyšní a chceme se o naše poklady podělit s co největším počtem lidí,“ vysvětluje Petr Koudela z MS Tourism.

Vše důležité ohledně tohoto projektu, včetně možnosti rezervace termínů, naleznete na oficiálních stránkách Technotrasy technotrasa.cz. (hav, foto: technotrasa.cz)

Příbuzné články