ZOO Ostrava představuje nové přírustky - dvojčata u servalů

Ve výběhu servalů v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava mohou návštěvníci vidět dvě mláďata. Koťata se narodila už 13. dubna, ale první týdny pobývala se svou matkou ve vnitřních prostorech, které nejsou veřejnosti přístupné.

Jedná se o třetí mláďata, která pár servalů odchovává. V prvních dvou případech porodila samice této malé kočkovité šelmy po jednom mláděti – poprvé v roce 2019, podruhé v roce 2020. Obě to byly samičky, které matka úspěšně odchovala. Velmi dobře si vede i s dvojčaty – samečky. První týdny trávila samice s mláďaty téměř výhradně ve vnitřních prostorech, ale nyní už mohou návštěvníci celou servalí rodinu pozorovat ve výběhu nedaleko Pavilonu indických zvířat.

Hrátky servalích bratrů zachycuje video.

Serval (Leptailurus serval) se vyskytuje v Africe s výjimkou Sahary, vzácně v Alžírsku, Tunisku a Maroku. Obývá travnaté savany a rád se zdržuje i v blízkosti vod, kde může lovit i žáby a ryby, dokonce plameňáky. Lovu v trávě je přizpůsoben delšími končetinami. Díky nim a dlouhému krku může zvednout hlavu až do výše 75 cm nad zem. Obratně loví nejen drobné savce, ale i ptáky – když vyplašený pták vzlétne, vyskočí za ním až 2 m vysoko a chytne ho v letu. Vzácně loví malé antilopy a chytá také hmyz. Žije samotářsky (obývá území o rozloze asi tří km2), se samicí se samec potkává pouze krátce v období rozmnožování. Samice rodí po 70 až 79 denní březosti 1 až 3 mláďata. V lidské péči se často i samec podílí na výchově, a rodina tak může zůstávat do dospělosti mláďat spolu. Dožívá se až 20 let. Velmi vzácně může vytvářet černou (melanickou) formu srsti.

Foto Monika Vlčková, video Enrico Gombala 

Příbuzné články