Do Štramberku na renovovanou Trúbu či za příjemnými akcemi

Historické město Štramberk, jehož dominantou je věž Trúba, je považováno za jedno z nejatraktivnějších míst Moravskoslezského kraje. Návštěvníky neláká jen na své památky či genius loci, ale také na řadu příjemných rodinných akcí. Tentokrát si svou návštěvu Štramberku můžete zpestřit návštěvou symbolu města – věže nazývané Trúba.

Ta prošla v loňském roce nejrozsáhlejší opravou za posledních 100 let. Kromě vyčištění kamenného pláště celé věže byly vyměněny některé trámy a kompletně obnoven ochoz věže včetně okenic a zastřešení. Restaurovány a vyměněny byly části dřevěného točitého schodiště a také železné schodiště, které bylo kompletně nově repasováno. Ve věži byla provedena nová elektroinstalace a osvětlení, byla instalována nová výzdoba gotických zbraní a kované mříže do horních okének věže ve smyslu čtyř ročních období.

Rekonstruovány byly vstupní dveře s historickým kováním, obnoveno bylo také zábradlí a byl vytvořen kovaný vstupní systém bran a branek, který doplňuje prostranství kolem věže. Dominanta města nyní čeká na své první návštěvníky a je jednou z mnoha zastávek při Toulkách Štramberkem, což je 6 km okruh po naučné stezce. K vidění je například jeskyně Šipka, přírodní památka Kamenárka či se do okolí můžete podívat z rozhledny Bílá hora.

Obecně se doporučuje návštěva města spíše přes týden, kdy je parkování ve městě zdarma a také mnohem méně lidí. Ovšem o víkendu můžete využít třeba dopravu vlakem a návštěvu některé z akcí, o kterých pravidelně referují stránky města. V nejbližší době se zde chystá například na sobotu 19. června Běh na Trúbu a zejména Den města Štramberka, který bude soustředěn už od 11 hodin do oblasti náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční jarmark s program na náměstí a od 13 hodin pak na nádvoří hradu. Na programu jsou mimo jiné tyto položky: dobová hudba Devětsil, skupina scénického šermu Allegros, kejklíř Křupala, historické tance, flašinetář, sokolník Monti a od 17 hodin hudební skupina Evamore, která se ve své tvorbě inspiruje lidovou hudbou z oblasti Beskyd. (hav, foto: Hana Havlenová)

Příbuzné články