Víkendové vlakové vyjížďky po uhelných vlečkách byly zahájeny

Slezský železniční spolek provozuje nově okružní poznávací jízdy osobních vlaků po uhelných vlečkách na Ostravsku a Karvinsku, které v minulosti sloužily ke svozu uhlí ze zdejších šachet. Na všechny víkendy až do 19. září 2021 jsou tedy připraveny poznávací osobní vlaky, které budou projíždět postupně celým revírem a nabídnou svým cestujícím nevšední výhledy na pozvolna mizející těžký průmysl, který v uplynulých 200 letech formoval zdejší krajinu.

V každém vlaku bude přítomen erudovaný průvodce, který po celou dobu jízdy bude podávat výklad o tom, co zajímavého lze za okny spatřit a co zde bylo ještě v nedávné i dávné minulosti k vidění. Báňské spěšné vlaky budou o všech prázdninových sobotách (až do 19. září) vyjíždět ze stanice Ostrava - Střed, kam se cca po dvou hodinách jízdy budou opět vracet. Trasa nedělních Báňských spěšných vlaků je naplánována s odjezdem i návratem do stanice Havířov.

Vlaky postupně tak projedou celý revír - jak ostravskou část, která byla utlumována od devadesátých let, tak také tu karvinskou, která útlumem prochází nyní. Vlaky, které vyrazí ze stanice Ostrava - Střed v 9 a 14 hodin a z Havířova v 9 a 14:15 hodin, prošňěrují utlumenou část Ostravsko-karvinského revíru a pojedou například kolem dolu Zárubek či vodní jámy Žofie. Zde vlak zastaví, aby si cestující mohli pořídit záběry vlaku v areálu černouhelného dolu. Dále trasa povede například i pod násypkou někdejšího velkodolu ČSA a bude možno vidět mnoho dalších zajímavých míst, která jsou očím běžně skryta.

Od 3. července 2021 by měla být zprovozněna i osobní vlaková linka z Ostravy - Svinova do Zoo Ostrava.

Jízdenka pro dospělého aktuálně stojí 250 korun, dětská 120 korun. Všechny podstatné informace najdete na stránkách spolku. (hav, foto: FB Slezský žel. spolek)

Příbuzné články