Do beskydského pralesa Mionší jen s průvodcem

Od začátku června je opět možné nahlédnout do beskydského pralesa Mionší, který nabízí procházku úchvatnou přírodou bez zásahů člověka. Národní přírodní rezervace prales Mionši je jedinečnou památkou, proto je přístupný pouze s průvodci.

Stezka je provozováná jako sezónní - je přístupná pouze od 1. června do 15. září a to pravidelně s průvodci v sobotu a neděli v 9.30 a 13.30 hodin (max. 25 návštěvníků v jedné skupině). Po předchozí domluvě je možné domluvit exkurzi také v úterý a ve čtvrtek v 9.30 hodin. Pro větší skupiny (školy a apod.) je možné domluvit návštěvu s průvodcem i v další dny (max. 2 exkurze denně).

Naučná stezka začíná v obci Dolní Lomná, asi 200m od autobusové zastávky Matyščina louka. U zastávky je rovněž možné odstavit auto na parkovišti. Naučná stezka Mionší je koncipována jako cca 7 km dlouhý okruh s převýšením cca 330 m. Vycházka s výkladem trvá cca 3 hodiny. Trasa je středně náročná, je nutné mít pevnou obuv, je určena pouze pro pěší. Cílem je umožnit návštěvníkům zhlédnout alespoň část legendárního beskydského pralesa, a přitom zachovat jeho klid.

Cena vstupného je 100 Kč, pro dítě nebo důchodce pak 50 Kč. Vstup je povolen pouze s doprovodem průvodce. Vstupné je možné uhradit v informačním centru nebo průvodci před exkurzí. Držitelé Těšínské Slezsko Region Card obdrží 20% slevu ze vstupného. Další informace včetně kontaktů jsou uvedeny v Návštěvnickém řádu naučné stezky Mionší.

A proč je prales Mionší tak cenný? Jedná se o největší komplex přirozeného jedlobukového lesa karpatského typu na území ČR. Najdeme zde mozaiku lesních porostů, menších lesních luk – tzv. polan, pramenisek a skalek. NPR Mionší je domovem asi 110 druhů obratlovců - z toho 73 druhů ptáků; druhové bohatství hub ji řadí mezi nejvýznamnější mykologické lokality u nás. Tento skvost beskydské přírody patří mezi nejzachovalejší lesní komplexy v moravské části Západních Karpat. Proto je přísně chráněn jako národní přírodní rezervace. (hav, foto: beskydy.cz)

Příbuzné články