Pískoles se vrací na beskydské Pustevny

Obří sochy lesních zvířat vyrobené z písku můžete obdivovat na Pustevnách v Beskydech. Po loňském úspěchu dobročinné výstavy pískových soch pod širým nebem se letos akce opakuje. Sochy vytvářeli z devadesáti tun písku čtyři sochaři.

Nevšední umělecká díla jsou již nyní k vidění na Pustevnách, výstava nazvaná Pískoles je přístupná denně od 8 do 18 hodin. Jak dlouho budou sochy k vidění, ale bude záležet především na počasí. Letos sochy už stihlo poničit krupobití, tvůrci soch je ale naštěstí již zase opravili. V loňském roce sochy vydržely až do poloviny října, je tudíž šance, že budou k vidění po celé prázdniny také letos.

Kromě písku sochaři k tvorbě soch používají zejména špachtle a štětce a také vodu. Podle organizátorů se například na třímetrovou sochu medvěda spotřebuje okolo 18 tun písku a udusat jí trvá skoro celý den. Také písek je speciální a dováží se na Pustevny až z Vápenky Vítošov.

Projekt Pískoles loni vznikl v duchu boje proti kůrovci a záchrany beskydských lesů. Dobročinný projekt měl za úkol zábavnou formou vzdělat návštěvníky o problematice kůrovce v českých lesích. Dobrovolné vstupné bylo po skončení loňské výstavy soch z písku využito k výsadbě nového lesa v oblasti postižené kůrovcem.

V letošním roce je akce zaměřená na důležitost šelem v přírodě a nutnost jejich návratu do beskydských lesů. Ve spolupráci s Hnutím Duha z Olomouce bude letošní výtěžek věnován na pomoc monitoringu šelem, tvorbu přirozených koridorů či aktivní pomoc proti pytláctví.

Všechny podstatné informace najdete na stránkách projektu, aktuální informace o stavu soch pak doporučujeme sledovat na facebookovém profilu. (hav, foto: facebook.com/pustevny)

Příbuzné články