Karviná se mění - Karviná se rozvíjí

Východní místo naší republiky, slezské město Karviná, už není známo pouze pro svou těžbu uhlí. Dnes se může pyšnit třeba svým „mořem“ nebo „českou Pisou“.

V rámci svého zatraktivnění město provádí řadu rekonstrukcí a modernizací. Od října roku 2020 probíhá například oprava historických objektů na Masarykově náměstí. V roce 2020 byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce krytého bazénu, jehož původní dva bazény budou kompletně opraveny, v přístavbě vznikne malý rekreační bazén a brouzdaliště pro děti plus moderní relaxační zóny včetně vířivky. Město plánuje také řadu aktivit, jako je revitalizace vodní plochy areálu Loděnice v parku Boženy Němcové či úpravy veřejných prostranství v centru města.

Za účelem větší informovanosti o městě právě probíhá projekt PROČ KARVINÁ, jehož cílem je představit všem návštěvníkům i obyvatelům atraktivity města Karviné a tipy na možné výlety, kulturní akce, historické památky, sportovní zařízení apod. Na webu www.prockarvina.cz tak naleznete jednotlivé sekce, které Vás přesměrují, kam potřebujete – na sport, kulturu, zábavu, rozvoj města apod. Projekt můžete rovněž sledovat na Facebooku a Instagramu, kde se průběžně konají i zajímavé soutěže či rozhovory s významnými osobnostmi Karviné. 

„My jsme za posledních 15 let proinvestovali ve městě zhruba přes 2 miliardy korun, obnovili jsme veškerou infrastrukturu města, máme krásné moderní školství, dvě funkční nemocnice, kulturní zázemí, je tady spousta volnočasových aktivit a myslím si, že opravdu každý občan Karviné si najde to své a může být ve městě spokojen“, řekl primátor města Karviné Ing. Jan Wolf.

Jednou z hlavních atraktivit a chloubou města je park Boženy Němcové. Hlavní vstup do parku představuje brána mezi Zámkem Fryštát a kostelem Povýšení sv. Kříže. Dřívější pořádání panských honů, letohrádek, mléčnici a prádelnu dnes vystřídal výběh pro daňky, srnce, ptactvo, kozy a brzy i morčata. Park v posledních letech prochází řadou rozsáhlých obnov, mezi které spadá revitalizace zeleně, terénní úpravy a realizace několika staveb, například dětský koutek či Larischův altán.

V okrajových částech máme krásné vilové čtvrti a hezkou přírodu. Lidé mohou navštívit příměstský les, který naše město spojuje s Polskem. Naskytují se nám tak možnosti nejenom pěší turistiky, ale i cykloturistiky.“, zmínil náměstek primátora města Karviné Mgr. Andrzej Bizoń.

V posledních letech byl rovněž zrekonstruován areál Loděnice. Nabízí příjemné posezení, projížďku na lodičkách s využitím workoutového hřiště, hřišť pro míčové hry a jiné sporty. V areálu pořádá Iniciativa Dokořán v letní sezóně více než 40 akcí. Mezi ty nejoblíbenější patří např. Karvinský majáles, gastro Slavnosti piva a guláše, Jazz and coffee, Karviná rocks, ale i různé přednášky, kvízy či divadelní představení.

Každý občan si dle mého názoru může vybrat tu svou část kultury a myslím si, že Karviná nabízí široké spektrum kulturních zážitků.“, dodává náměstek primátora města Karviné Mgr. Andrzej Bizoń.

Město Karviná má velmi rozmanité okolí a nabízí tak obyvatelům skvělou polohu odkud vyrazit na výlet, ať už sami, s přáteli či rodinou. Turisté rozhodně ocení nedaleké Beskydy, které jim nabídnou sjezdovky, turistické trasy, bobové dráhy, ale i houbové žně.

Oblíbenou atraktivitou v blízkém okolí Karviné je rovněž Archeopark v Chotěbuzi, který je národní kulturní památkou a návštěvníkovi poskytuje nevšední zážitek. V nedaleké Doubravě naleznete také atrakcemi doslova nabitý Dinopark. Jeho desítky ozvučených scén s robotickými modely dinosaurů nadchnou každého návštěvníka.

(hm, prockarvina.cz)

Příbuzné články