Fotograf Viktor Mácha provede návštěvníky unikátní výstavou na haldě Michálka

Industriální fotograf Viktor Mácha, který posledních 14 let ve svém volném čase fotí průmyslové provozy po celém světě, přijede v pondělí 12. července na jedinečnou komentovanou prohlídku své výstavy v Ostravě. Prohlídka fotografií s jejich autorem začne před dolem Michálka ve Slezské Ostravě v 17.30. Vstupné na prohlídku je dobrovolné. Spolek Pestré vrstvy, který výstavu pořádá, využije výtěžek ze vstupného na opravu fasády Hornické pekárny u Hranečníku. Výstava byla na haldě instalována již v průběhu května v rámci festivalu Pestré vrstvy.

“Výstava Krajiny práce je vůbec má první outdoorová výstava a jsem zcela příjemně šokován, že přežila dodnes. Fotografie jsem tak vybíral, až na jednu výjimku, výhradně exteriérové, ač sám nacházím zalíbení spíš v interiérech,” říká industriální fotograf Viktor Mácha. Na haldě Michálka je vystaveno 20 fotografií průmyslové krajiny od amerického Středozápadu po asijskou část Uralu. “Návštěvníci komentované prohlídky se dozví i to, co na svém blogu www.industrialnifotografie.cz raději ani nepíšu,” dodává Mácha s tím, že na prohlídku zároveň připravil pro návštěvníky překvapení - speciální předměty s hornickou tématikou k zakoupení.

Komentovaná prohlídka bude trvat zhruba hodinu, výstava je rozmístěna podél pěšiny na haldě a pod haldou, kde spolek Pestré vrstvy vyznačil turistickou stezku. Terén prohlídky je trochu náročnější, sestupuje se také příkrým svahem, nutné jsou proto pevné boty. Na komentovanou prohlídku je nutné udělat si rezervaci na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,kapacita prohlídky je 40 osob. Více informací ke komentované prohlídce najdete zde:https://www.pestrevrstvy.cz/novinky/krajiny-prace2/.

“Výtěžek z dobrovolného vstupného bychom rádi využili na opravu fasády Hornické pekárny na Hranečníku. Tato pekárna je pravděpodobně posledním takovým dochovaným objektem ve Slezské Ostravě. V minulém roce jsme ji vyklidili a opravili a dovnitř jsme umístili malou expozici o kolonii Jan Maria, které pekárna sloužila. Zjistili jsme také, že se u pekárny narodili například Hugo Vavrečka, dědeček Václava a Ivana Havlových nebo Josef Kotas,místní politik. Nyní bychom chtěli pekárně dopřát důstojnou fasádu,” vysvětluje Jan Lenart,místopředseda spolku. Výstava bude umístěna na haldě Michálka do doby, než ji někdo zničí nebo do konce roku.

(hm, Pestré vrstvy)

Příbuzné články