Víkendové shuttle busy pro turisty v Beskydech i Jeseníkách

Snaha ulehčit horám od nájezdů individuálních automobilistů či pomoc řidičům s parkováním, i tak lze interpretovat zřízení nových autobusových linek - tzv. shuttle busů. Ty začaly jezdit v Beskydech a Jeseníkách od začátku prázdnin.

Shuttle busy nesou název TU-BUS a jedná se o zkratku ze spojení: „TU nech auto a TU nasedni na autoBUS!“ Autobusy vozí turisty od záchytného parkoviště ke startu plánované trasy, jezdit budou až do září vždy o víkendech a státních svátcích.

Připraveny jsou tři linky. V Jeseníkách pendlují TU-BUSy mezi Karlovem a Ovčárnou, v Beskydech mezi Ostravicí a Starými Hamry, kde je na Gruni zřízena nová zastávka, a mezi Malenovicemi a Sepetnou. Jízdní řády naleznete po rozkliknutí uvedených odkazů.

Pro motorizované turisty jsou připravena záchytná parkoviště:

Jeseníky
Karlov pod Pradědem (výstup Ovčárna) – zdarma

Beskydy
Malenovice - Rajská bouda (výstup Sepetná) – 50 Kč/den
Ostravice - Beskydský pivovárek (výstup Sepetná) – zdarma
Ostravice - Ridera (výstup Sepetná) – 40 Kč/hod. a 100 Kč/den
Staré Hamry - Samčanka (výstup Gruň) – zdarma

Připomínáme, že parkoviště u transformátoru v Ostravici je zrušeno a že parkování mimo vyznačená parkoviště v obcích je zakázáno.

Na stránkách Severnimorava.travel jsou také uvedeny další podrobnosti. Například doprava z Ostravice na Sepetnou stojí jen 15 korun, děti do 18 let mají jízdné zdarma. Na lince je v provozu malý autobus umožňující přepravu 1 vozíčkáře nebo kočárku. Na lince není povolena přeprava psů a jízdních kol. Linka jezdí o víkendech a svátcích až do 28. 9. 2021.

Jiným příkladem je cesta Samčanka – Gruň za 30 korun, podmínky jsou podobné těm výše uvedeným.

Cesta z Malé Morávky na Ovčárnu přijde na 40 korun. Označené spoje přepravují v sezóně (do 28. 9.) každé 2 hodiny až 25 jízdních kol. Bez omezení je možná přeprava kočárků, invalidních vozíků a zvířat. Linka jezdí o víkendech a svátcích nejméně do konce roku.

(hav, foto: facebook.com/nasemoravskoslezsko)

Příbuzné články