Zámek ve Štáblovicích na Opavsku se otevírá pro veřejnost

Zrekonstruovaný Zámek Štáblovice, který najdete přibližně 10 kilometrů od Opavy, se v těchto dnech otevírá veřejnosti. Pro návštěvníky nabízí jeden prohlídkový okruh zahrnující nejreprezentativnější prostory zámku. Také je zde k dispozici restaurace či kavárna a už delší dobu se tady konají také svatby.

Zámek Štáblovice má za sebou více než pětisetletou historii. V nedávné historii se ocitl téměř na pokraji své existence, ale nakonec se ho soukromému vlastníkovi podařilo zachránit a zrekonstruovat.

Zámek se nachází v centru obce, nedaleko obecního úřadu a kostela sv. Vavřince, a tvoří jednu ze zdejších dominant. Je obklopen zámeckým parkem a v západní části francouzskou zahradou.

Historie zámku sahá až do 14. století. Jádro zámku pochází z původního renesančního sídla, které nechal upravit František Karel z Lescourantu počátkem 18. století v duchu baroka. Současná podoba je však výsledkem stavebních prací za svobodných pánů Sobků z Kornic, kteří jej nechali koncem 18. století rozšířit do dnešní velikosti a opatřit novou střechou s vížkou a hodinami.

Během 2. světové války bylo sídlo značně poničeno a mnoho ze zařízení ztraceno. Poté prostory sloužily k pořádání kulturních akcí obce. V roce 2001 byl zámek i s parkem prodán soukromému vlastníkovi, který ho postupně opravil a zrekontruoval. Zámek s restaurací je oblíbeným místem pro rodinné události a stal se proto také opakovaně Svatebním místem roku.

O historii zámku si můžete přečíst také na stablovice.cz, kde najdete i otvírací dobu a další informace. (hav, foto: facebook.com/Zameckarestauracestablovice)

Příbuzné články