„Zebertě smerfy a pojeďte se s nima vlakem pošmatlat do ZOO“

K ostravské zoologické zahradě se můžete dostat nejen vlastním autem, trolejbusem či atraktivním doubledeckerem, ale od začátku prázdnin také výletními vlaky. Ty jezdí díky Slezskému železničnímu spolku o všech sobotách a nedělích, provoz by měl trvat až do 19. září 2021.

Spolek na svém facebookovém profilu láká na netradiční cestu do ZOO vtipnou hovorovou ostravštinou: „Nevite co teď s tym dluhym vikendem? Zebertě smerfy a pojeďte se s nima našim vlakem pošmatlat do ZOO. Jezdime ze Svinova v 8:05 a 9:50 všecky soboty i neděle. Stavime na hlavaku a aji na Stodolni, dospělak jede za 20, bejby za 10 Kč. Listek kupite u pruvodčiho přimo ve vlaku. Zpatky ze ZOO do Ostravy pak povalime v 16:00 a v 17:20, zas přes Stodolni a hlavak na Svinov.“

Vedle poznávacích cest Spolku po uhelných vlečkách je to tak další možnost, jak se svést po tratích, kde běžné osobní vlaky nejezdí. Podle jízdního řádu vlak do ZOO staví na své „konečné“ nazvané Josefova jáma – ZOO, která se nachází ve Slezské Ostravě na východním okraji ZOO poblíž ulice Uhlířská. Železniční stanice Josefova jáma byla vybudována na tzv. Báňské dráze, která byla v úseku mezi pozdější stanicí Ostrava střed dána do provozu už v roce 1863. Stanice Josefova jáma byla tak významná, že během 2. světové války byla trať ve směru od Zárubku až do této stanice zdvoukolejněna. (hav, foto: ostravainfo.cz)

Příbuzné články