Hornický příběh Ostravy poháněný elektrokolem

„Sedněte na kolo a zjistěte, jak se černé uhlí a kalená ocel promítly do životů několika generací.“ I těmito slovy se popisuje netradiční prohlídka Ostravy nazvaná Steelová jízda. Výhodou komentovaných vyjížděk je, že se konají na vypůjčených elektrokolech a jsou tudíž snadnější i pro méně zdatné cyklisty. Během přibližně čtyřhodinové cesty si výletník poslechne autentické příběhy z ostravských dolů, hutí i hornických hospod.

Z důvodu zajištění elektrokol je nutná rezervace vyjížďky do 24 hodin před akcí. Ta nejbližší se chystá na poslední červencový den, poté pak na 28. srpna 2021. Nástupním místem je Infocentrum v Dolní oblasti Vítkovice.

Pořadatelé k akci také píší: „Vydejte se na cestu do minulosti, ale i přítomnosti a budoucnosti „ocelového města“ s člověkem, který v Ostravě zná každou uličku, zapadlý kout i oprýskanou ceduli. Vezme vás na místa prvních dolů na území Moravské a Slezské Ostravy, vyrazíte do starých hornických kolonií, navštívíte areály zaniklých dolů, haldy, lokality postižené těžbou i místa, která jsou spojena s všedním životem obyvatel Ostravy. Přesná trasa zůstává tajemstvím a postupně ji budete odhalovat až při samotné vyjížďce.“

S sebou je potřeba mít cyklistickou helmu a vhodné oblečení (helmu mohou pořadatelé zajistit), nabitý mobilní telefon a dostatečně velkou láhev s pitím. Další informace najdete například na stránkách technotrasa.cz nebo steelova.cz. (hav, foto: technotrasa.cz)

Příbuzné články