Lidé mohou navštívit zámek v Bravanticích, nemohlo se do něj déle než 25 let

Lidé si od neděle mohou prohlédnout zámek v Bravanticích na Novojičínsku, který nebyl veřejnosti přístupný déle než 25 let. Obec, která v červenci získala památku do svého majetku, tam pořádala komentovanou prohlídku. ČTK to za obec sdělila Lenka Gulašiová.

Chátrající areál, ve kterém je šest objektů, koupila obec ve výběrovém řízení. Starosta Rudolf Němec řekl, že obec teď jedná s památkáři a připravuje projekty na využití areálu. "Využijeme ho pro občany, pro spolky. Chceme tam udělat kanceláře, výstavy, určitě by tam mohla být expozice o historii obce. Už jsme oslovili i dva projektanty, kteří by z obrovské starší budovy bývalého kravína udělali sociální nebo startovací byty," řekl starosta.

Dobrovolné brigády každou středu

Obec má zámek v majetku teprve dva měsíce, takže projekty a vize dalšího využití teprve chystá. Každou středu ale v areálu zámku pořádá dobrovolné brigády, jejichž cílem je udělat tam základní údržbu. "Letos jsou brigády čistě o tom, aby se areál zpřístupnil a prohlédl. Přes zimu budeme připravovat projekty, abychom mohli sáhnout na nějaké granty a dotace. Hlavní je, aby památka začala sloužit obci a mohli jsme tam dělat kulturní akce," řekl Němec.

Po roce 1948 byl zámek sídlem státního statku. V minulých letech patřil soukromým majitelům, žádný z nich ale své plány neuskutečnil a památku neopravil.

"Návštěvníci se seznámí jak se syrovou skutečností léta neopravovaného objektu, tak s nepopiratelnými půvaby areálu, jehož nejstarší část bývala vodní tvrzí s dodnes patrným pozůstatkem vodního příkopu. Prohlídka, při níž se dozví mnohé z historie bravantického zámku, zahrnuje také nahlédnutí do bývalého francouzského a anglického parku i vstup do areálu kolem kostela svatého Valentina," uvedla Gulašiová.

Další prohlídky jsou v plánu na 19. září a 25. září.

Vstupné je dobrovolné, obec je využije na opravy.

Zájemci o prohlídku se musí přihlásit na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na čísle 556 417 052.

(Zdroj: ČTK)

Příbuzné články