Do Poodří na výlet krajinou povodní

Poodří je jedno z nejkrásnějších území, které je velice jednoduše dostupné třeba z Ostravy. Do této lokality je příjemné se vracet opakovaně v různé roční doby a také na různá místa. Chráněná krajinná oblast Poodří se totiž rozprostírá podél toku řeky Odry, mezi obcemi Jeseník nad Odrou a Ostrava. Jedno z velmi zajímavých míst se nachází například v nejjižnější části Poodří a nabízí procházku po naučné stezce Krajinou povodní.

Tato naučná stezka je situována do nivy Odry a prochází velmi zajímavým územím. Témata devíti zastavení jsou velmi pestrá, cílem je vysvětlit vodní režim a lidské hospodaření v krajině jako dvě základní podmínky udržení druhového bohatství. Na trase dlouhé přibližně 4,5 km stezka zábavnou a hravou formou seznamuje návštěvníky s přírodou na území, které až několikrát do roka zcela opanuje vodní živel.

Na informačních panelech se návštěvník dozví o historii i současnosti nivní krajiny a její vládkyni - řece Odře, která je známá mimo jiné tím, že chrání Ostravsko před povodněmi. V jednotlivých zastaveních jsou na jednoduchých příbězích a zajímavostech popsány jednotlivé biotopy či chráněné druhy, mnohdy v pozitivním kontextu lidského hospodaření. Zastavení jsou doplněna tematicky zaměřenými hravými prvky.

Pokud se chcete na stezku vydat, výlet je možné zahájit na dvou místech - v Jeseníku nad Odrou či Suchdole nad Odrou. Doporučujeme například trasu z vlakové zastávky Jeseník nad Odrou do vlakové stanice Suchdol nad Odrou. Nenáročná trasa měří necelých 8 kilometrů. 

O lokalitě před časem vyšel zajímavý článek v časopise Naše příroda. Píše zde například: „Za sucha je stezka bez problémů průchozí i průjezdná (na kole či s terénním kočárkem). V případě vlhkého počasí však musí návštěvník počítat s trasou trochu bahnitější, klouzavější, s botami provlhlými od průchodu mokrou trávou. Po několik týdnů v roce ji lze absolvovat leda tak na lodičce. Inu, jsme přeci v krajině povodní.

Krajina Poodří je plochá, rozhodně však ne nezajímavá. Tak trochu pro fajnšmekry. Díky solitérním dubům a roztroušeným skupinkám dalších dřevin místy připomíná až zámecký park. Má zvláštní půvab, který je ne každý schopný vnímat. Co však zaujme bezesporu každého milovníka přírody, je množství zvířat, které lze při troše štěstí cestou spatřit.

Není problém potkat zde volavky, černé i bílé čápy, na větvi nad řekou zpozorovat smaragdového ledňáčka, ve vzduchu vidět poletovat nejrůznější dravce od běžných poštolek přes motáky až po orla mořského, v podvečer lze slyšet (již mnohem obtížněji vidět) chřástaly. Při velkém štěstí lze spatřit třeba bobra či vydru, nebo některého ze zdejších vetřelců – norka amerického či psíka mývalovitého. Samozřejmě nechybí ani spousty „drobotě“ – především obojživelníků a hmyzu – vázaných na vodu tekoucí i stojatou, louky i staré stromy. Některé z nich vám informační tabule představí.“

Další informace najdete třeba na stránkách poodri.ochranaprirody.cz. (hav, foto: blizprirode.cz)

Příbuzné články