Na kole za adrenalinem, výhledy nebo poznáním Zlínského kraje

Nespočet kilometrů nových cyklostezek vzniklo ve Zlínském kraji v posledních letech. Mezi nejnavštěvovanější patří trasy podél Bečvy a Baťova kanálu, ročně po nich projedou statisíce lidí. V kraji se však nachází i velké množství méně nápadných lokalit, jež slibují stejně zajímavý zážitek.

Užijí si v nich všechny typy cyklistů – rodiny s dětmi, milovníci přírody anebo adrenalinoví nadšenci, kteří ocení terénní překážky.

Hlavním tahákem z hlediska počtu horských cyklistů a přibývajícího počtu elektrokol jsou hřebeny hor v kraji – Chřiby, Hostýnské vrchy, Javorníky, Beskydy. Zároveň je v regionu i mnoho menších cykloareálů, které stojí za návštěvu.

Vybrali jsme několik méně známých lokalit po celém regionu, na něž se dá vyrazit na kole.

Hřebenovka po Vsetínských Beskydech

Celodenní výlet po klidnější trase s množstvím nádherných výhledů i návštěvami turistických atrakcí. To nabízí okruh spojující Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm. Navržená trasa vede po vedlejším hřebeni Vsetínských Beskyd.

Začít lze například na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí. Odtud je nutné přejet ulicí Palackého do místní části Podlesí a vystoupat kolem penzionu Na kraji lesa na kopec Vrchhůra, pod nímž leží Malá Lhota a Velká Lhota.

To je také nejvyšší bod trasy, dále se převážně klesá. Následuje cesta kolem samoty Javoří a Videčské paseky. Po mírném stoupání obcí Vidče cyklisty čeká 2,5 kilometru dlouhý sjezd do Rožnova. Tam lze navštívit řadu míst, od skanzenu po pivní lázně, a cestu zpět do Meziříčí absolvovat po cyklostezce Bečva přes Zubří, Zašovou a Hrachovec. Celkové délka trasy činí 38 kilometrů.

Za zázračným pramenem ke kapličce

Pokud si naplánujete výlet přes obec Vysoké Pole, kousek od Vizovic, určitě stojí za to udělat si malou odbočku. Stačí urazit jen něco přes kilometr a objevíte místo, které jako by někdo vystřihl z pohádky. Je jím okolí vodní kapličky na konci křížové cesty nad obcí.

Cesta je jednoduchá, vede ze středu obce po žluté značce. Lemuje ji čtrnáct dřevěných křížů a končí před kaplí Panny Marie Vysocké, jež se skrývá pod korunami rozložitých lip. Odtud vede zhruba třistametrový chodníček mezi záhony léčivých bylin. U vodní kapličky se nachází pomník s vytesanou podobiznou Panny Marie s Jezulátkem. U něj se lze občerstvit vodou z místního pramene.

Naděnka láká i filmaře

Velké Karlovice mnozí považují za cyklistický ráj. Bývají také častým cílem výletů po cyklostezce Bečva vedoucí ze Vsetína. Ne všichni lidé ale vědí, že si ho mohou zpříjemnit také návštěvou kapličky Naděnka. Lokalita rozkládající se pod vrcholem Kyčera je natolik malebná, že upoutala i filmaře. Natáčela se zde mimo jiné řada záběrů televizního seriálu Doktor Martin.

Kdo se sem chce vydat, musí počítat se zhruba desetikilometrovým výletem z Velkých Karlovic. Trasa vede z údolí Poďtaté, kde po kilometru zahýbá do údolí Tísňavy. Stoupá se po krásné asfaltové cestě až do sedla Příschlop. Zde máme v nohou zhruba sedm kilometrů a také téměř veškeré nastoupané metry. Následují tři kilometry rovinaté či klesavé stezky až do cíle. 

Podél Moravy za stromem šampionem

Ideální trasou pro rodiče, kteří chtějí provětrat své děti, je úsek podél Moravy mezi Otrokovicemi a Kroměříží. V tomto případě nejde o neznámou cestu, přesto tento úsek cyklostezky podél Baťova kanálu překvapí svou atraktivitou a jednoduchostí. Je přitom lhostejno, zda vyrazíte z Kroměříže, či Otrokovic. Rovinatá trasa příjemně ubíhá podél pomalu tekoucí řeky.

Z obou měst zhruba po deseti kilometrech narazíte na Kvasice. Tady by měla následovat povinná zastávka. Děti se totiž zabaví na zdejší pumptrackové dráze poblíž areálu fotbalového hřiště. Za prohlídku stojí rovněž nedaleký zámecký park. Tomu vévodí mohutný ořešák, přes 230 let starý strom, který před třemi lety zvítězil v anketě Strom roku.

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články