Strašení, lekání, hrůza a hlavně zábava - to vše na zámku v Raduni

Bojíte se rádi? Pokud ano, pak by vás mohla zaujmout Noc duchů a strašidel na zámku Raduň u Opavy. Netradiční prohlídky zámku, u kterých vám bude stydnout krev v žilách, se budou v souvislosti s tradicí svátku halloween pořádat v sobotu 6. listopadu 2021 od 15 až do 23 hodin.

Pořadatelé lákají návštěvníky k návštěvě slovy: „Večery se prodlužují a raduňský zámek začínají ovládat jiné bytosti… V potemnělém sídle ožívají tajemné příběhy dávné i nedávné minulosti. Po roční pauze se můžete těšit na tradiční zámeckou Noc duchů a strašidel aneb Halloween na zámku Raduň. Nabízíme strašení, lekání, hrůzu a hlavně zábavu. Akce je vhodná pro dospělé a statečné děti.“

Jelikož akce bývá už dopředu vyprodaná, doporučujeme, abyste si co nejdříve pořídili vstupenky jakmile to bude možné, a to např. přes tento odkaz. Pořadatelé uvádí, že na prohlídku je nutná rezervace. "Objednávky přijímáme na číslech +420 553 796 203 a +420 724 664 015, případně na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.." 

Zámek Raduň patří k nejkrásnějším zámkům, které můžete na severu Moravy navštívit. Vcelku oprávněně se o něm také píše jako perle novogotického romantismu. Zámek byl původně gotickou tvrzí, ta byla přestavěna v 16. století na renesanční zámek. V první třetině 19. století byl poté zámek empírově přestavěn do dnešní podoby. Je chráněn jako kulturní památka, jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav.

Zajímavé byly osudy zámku po 2. světové válce. Po znárodnění připadl zámek Ministerstvu zemědělství a později se v jeho držení vystřídalo množství dalších institucí. Později přešel pod Místní národní výbor v Raduni a sloužil k bytovým účelům. V roce 1963 byl upraven pro potřeby mateřské a základní školy, ale byly tu umístěny také kanceláře místního národního výboru, zdravotní středisko a podobně. Až v říjnu 1978 převzal zámek Okresní národní výbor v Opavě, který rozhodl o celkové obnově zámeckého areálu a o zařazení zámku mezi památkové objekty, zpřístupněné veřejnosti. V červenci 1984 byly restaurované interiéry otevřeny veřejnosti.

Dnes zámecký areál zahrnuje také oranžerií, zahrady a rozsáhlý anglický park. To vše láká k aktivnímu prožití volného času i k relaxaci. Další informace o zámku i akci samotné najdete na stránkách www.zamek-radun.cz nebo Facebooku. (hav, foto: zamek-radun.cz)

Příbuzné články