Lyžařské areály v Beskydech nabídnou novinky, ale také zvedají ceny

I přes ztráty z poslední zimy vyvolané protikoronavirovými omezeními lyžařská střediska na Frýdecko-Místecku v Beskydech investovala a nabídnou v nadcházející sezoně lyžařům novinky. Kvůli růstu nákladů ale také zdražují. ČTK to řekli provozovatelé středisek.

V Dolní Lomné se areál Ski Armáda chystá na první sezonu v ostrém provozu prakticky po devíti letech, kdy se tam nelyžovalo. "Už od roku 2019 máme připravenou novou sedačkovou lanovku a novinkou je nový areál pro děti s lyžařským pásem. V roce 2019 jsme otevřeli jenom asi na 14 dní a v loňské zimě jsme kvůli covidu nelyžovali vůbec," řekl vedoucí areálu Lubor Pavlík.

Lanová dráha je dlouhá přibližně 700 metrů a je na ní 85 dvoumístných sedaček. Provozovatelé také rozšířili a upravili hlavní sjezdovku. "Vždycky jsme to měli krásně zasněžené, myslím, že se mají lyžaři na co těšit. Sjezdovka je náročná, je červená, pro mnoho lidí je známá z minulé doby, ale je lepší, je širší," řekl Pavlík.

Nová lanovka se rozjede také v druhém středisku v Dolní Lomné Ski Areál Severka.

"Lanová dráha je sice už tři roky stará, ale ještě v podstatě pořádně nejela. Před covidem jsme jeli měsíc, další rok to covid zavřel úplně," řekl za středisko Marcel Bogocz.

Největší lyžařský areál v regionu Ski Bílá letos moc peněz na investice neměl.

"Dostali jsme samozřejmě nějaké kompenzace, ale ty byly v takové výši, že nám umožnily přežít a žít dál. Na nějaké investice peníze nezbyly," řekl vedoucí střediska Jaroslav Vrzgula. Areál si před sezonou koupil jen automat na prodej jízdenek. "Pořídili jsme ho, aby lidé, kteří nechtějí, nemuseli přijít do kontaktu s pokladní a mohli si to koupit přes automat. Nestálo to malý peníz, stojí to i se zabudováním 900.000 korun," řekl Vrzgula.

Do vozového parku provozovatelé koupili starší skútr a čtyřkolku. "Bohužel peníze na nové nevyšly. Pořídili jsme aspoň starší věci, protože už nám ty staré dosloužily a potřebovali jsme je vyměnit,“ řekl Vrzgula.

Nové ceny areál oznámil už v srpnu, zdražil zhruba o pět až deset procent. "Zdražili jsme, protože opravdu ať elektřina, nebo pohonné hmoty, nafta, všechno jde nahoru úplně šíleně. Možná nám to zdražení ani nevykryje to, co se děje teď. Máme indicie, že areály budou ještě více zdražovat, ale my už jsme to vydali v srpnu, takže už to měnit nebudeme," řekl Vrzgula.

Ceny zvedne také SkiPark Gruň ve Starých Hamrech.

"Měli jsme ceník stanovený, ale vzhledem k tomu, jak teď začaly zdražovat energie, což je pro nás základní věc, a nevíme konečnou cenu, tak s ceníkem lyžování seznámíme naše návštěvníky až začátkem prosince," řekl výkonný ředitel SkiParku Gruň Kemal Rušitovič.

Areál před sezonou investoval zhruba tři miliony korun, přestože vládní kompenzace mu ztráty z loňské zimy zdaleka nenahradily. "Ztráty se nevykompenzovaly. My máme ubytování, vaříme si, projektů bylo více, ale nelze slučovat dotace, takže jsme dostali jenom jednu," řekl ředitel. 

Největší letošní investicí je ve středisku nový odbavovací časový systém. "Je tam spousta volitelných programů, včetně hodinových, vícehodinových, takže toho můžeme zákazníkům nabídnout daleko víc. Někteří mívali problém, že třeba přijeli později a podobně, takže jsme zavedli časové jízdné, což starý systém neumožňoval," řekl Rušitovič.

Areál také přikoupil další dvě sněhová děla, takže už jich má devět. "Vybudovali jsme novou zimní zahradu z terasy, která v zimě nebyla k použití, teď bude prosklená, zateplená. Rozšířili jsme ski servis s půjčovnou a máme tam nový stroj na servis lyží včetně snowboardů. Měli jsme trošku stísněné prostory, tak jsme to rozšířili asi o 90 procent původní kapacity. Taky jsme udělali nové venkovní posezení před ski servisem a půjčovnou," řekl Rušitovič.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články