ŠERÁK - oblíbený cíl turistů, co o něm ale ještě nevíte?

Ačkoliv se většině lidí při vyslovení názvu Šerák vybaví chlazená desítka hanušovického pivovaru, je to především jeden z nejsevernějších vrcholů Jeseníků. Těsně pod vrcholem končí lanovka vinoucí se z Ramzové a na druhé straně vrcholu trůní slavná Jiřího chata. 

Ta byla původně jako dřevostavba vztyčena již v roce 1888 místním horským spolkem MSSGV a pojmenovaná po arcibiskupovi Georgu Koppovi, jenž vlastnil okolní pozemky. Neměla však dlouhého trvání, v únoru 1893 chatu zapálil známý recidivista Josef Bauer, za což si vysloužil dva roky těžkého žaláře.

Horský spolek tuto událost vzal jako výzvu a již o rok později byla na stejném místě vystavěna dnešní kamenná chata. Jak tomu v jesenických horách bývalo, chatařem se stala dobrotivá duše “otce” Haucka, oblíbeného u všech turistů pro svou dobrosrdečnost. Naopak svým způsobem kontroverzní byla osoba slepého harfisty Ernsta Feikeho ze Žulové, který sice i přes svou indispozici dokázal ladnými tóny harfy potěšit z výběru až 600 skladeb (!), ale vzhledem k tom, že se u toho často nebránil konzumaci alkoholu a leckteré vystoupení protáhnul i pozdě do rána, bylo k nevoli mnoha návštěvníků chaty, mířících za ranního kuropění na túry. Pro četné protesty byl málem zbaven možnosti působit v jesenických horách, ale díky přímluvě niských turistů se tak nestalo. 

Kromě bohaté historie chaty je zajímavé i okolí - nedaleko lze sejít k vyhlídkovým Obřím skalám, údajně vzniklým při sázce dvou obrů, nebo naopak vystoupat na nedaleký vrchol Keprníku, kde během války a ještě chvíli i po ní, stávala dřevěná rozhledna. Zní to až neuvěřitelně, ale také odtud během podzimních měsíců startovali odvážní letci na svých kluzácích vzhůru do oblak. Dnes si již těžko představíme, jak náročné muselo být pouze s povozem dovézt celé tělo kluzáku na vrchol obtížně dostupné hory. Na úbočí Keprníku také naleznete nejstarší stromy, které v Jeseníkách rostou - dosahují stáří téměř 500 let!

Co myslíte, nestálo by za to okolí chaty Jiřího a Keprníku podrobněji prozkoumat?

Podrobněji se okolím Šeráku, ale také Jeseníky samotnými zabývá nová velkoformátová obrazová publikace Čti Jeseníky (http://cti-jeseniky.cz). Křest této knihy proběhne 27. listopadu právě na chatě Jiřího na Šeráku. Všichni jste srdečně zváni.

za tým Čti Jeseníky, Lukáš Abt

Poznámka redakce: více o knize Čti Jeseníky se dočtete v našem článku -  Brzy vyjde nová kniha ČTI JESENÍKY

Příbuzné články