Krmení ptáků v zimním období. Cukrovím ani pečivem NE!

Řada ptačích druhů zůstává na území naší republiky i během zimy. V tomto období jsou zdroje jejich přirozené potravy značně omezené. Pro ptáky jsou zvlášť kritické dny s velkými mrazy a vysokou sněhovou pokrývkou, kdy během jediné mrazivé noci mohou ztratit až 20 % tělesné hmotnosti. Správné přikrmování ze strany člověka proto může výrazně zvýšit jejich šanci na přežití. Přikrmování ale má svá pravidla. Při jejich nedodržení ptákům nepomůžeme, naopak jim můžeme i ublížit.

Pokud se rozhodneme v zimním období přikrmovat ptáky, je nezbytné, abychom dodržovali určitá pravidla, jinak těmto živočichům nepomůžeme, naopak můžeme ohrozit jejich zdraví. Obecně platí, že čím rozmanitější potravu ptákům nabídneme, tím více druhů můžeme na krmítku pozorovat.

Zásady zimního přikrmování

  • Krmítko musí být bezpečné a poskytovat ptákům výhled.
  • Krmítko musí být umístěno minimálně 1,5 m nad zemí a alespoň 2 m od stromu.
  • Krmení musí být zajištěno proti vypadávání a chráněno před sněhem a deštěm.
  • Krmítko pravidelně doplňujeme krmením, čistíme od trusu a slupek a dezinfikujeme octem.
  • Krmítko může být bezprostředně na okně nebo parapetu, ale skleněná plocha musí být zajištěna tak, aby nedocházelo k nárazům prolétajících ptáků.
  • Tukové směsi věšíme na stinná místa, na slunci se mohou roztavit či žluknout.
  • Krmítko plníme směsí semen a zrnin, lojem, plody různých keřů, jako jsou jeřabiny, šípky apod.
  • Nepodáváme solené, slazené, kořeněné, zkažené či plesnivé krmivo, jeho požití může být příčinou úhynu ptáků. Krajně nevhodné je i pečivo.

Domácí tuková směs pro drobné ptactvo

V hrnci rozpusťte tuk – lůj, sádlo či 100% rostlinný tuk a přidejte směs semínek (slunečnice, sezam, obiloviny ad.). Zamíchejte a plňte do připravené nádoby (květináčku, kelímku od jogurtu, šišek apod.). Po zatuhnutí zavěste na vhodná a bezpečná místa, např. dost vysoko na tenké větvičky. POZOR! Kupované tukové koule vyjměte před vyvěšením z plastové síťky – mohla by se stát pastí pro ptáky i jiné živočichy. Koule se dá napíchnout na větvičku nebo umístit do drátěného držáku.

Krmení vodních ptáků

Krmení vodních ptáků se stává čím dál oblíbenější mezi obyvateli měst i vesnic. Stejně jako u přikrmování ptáků na krmítkách i v tomto případě platí zásada krmit pouze kvalitní a odpovídající potravou. Krmení suchým pečivem či dokonce cukrovím je pro ptáky krajně nevhodné. Ti mají pocit nasycení, ale jedná se o tzv. hladové kalorie, které neobsahují všechny potřebné živiny a vitamíny. Pokud touto „stravou“ přikrmujeme i v létě, tak např. u mladých labutí může vést k „syndromu andělského křídla“, což zní hezky, ale znamená to znetvoření křídel spojené s neschopností létat.

Čím se tedy na procházku k rybníku vybavit?

Vzhledem k tomu, že u labutí více, u kachen o něco méně převažuje v jídelníčku rostlinná potrava, je ke krmení vhodná rozmražená kukuřice či hrášek, pšenice, žito, oves a další obilniny. Zpestřit jídelníček můžete také ptačím zobem, hlávkovým nebo jiným salátem, nakrájenou kořenovou zeleninou, případně granulemi pro vrubozobé ptáky. Krmení ale připravte jenom tolik, co ptáci stačí zkonzumovat, nenechávejte na břehu hromady „do zásoby“.

Přikrmování ptáků je úžasný způsob, jak se dostat blíž přírodě. Dopřejete-li ptákům jen to nejlepší, uvidíte, že se ve vašem okolí zabydlí a budou se k Vám vracet.

(sd, Zdroj: Zoo Ostrava)

Příbuzné články