Noční život v zoo - Velký ostravský les

Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je zasazen do lokality Velkého ostravského lesa. Přírodní charakter areálu je tak útočištěm mnoha volně žijících zvířat. Některá mohou návštěvníci pozorovat při prohlídce zoo, jiná žijí skrytě a některá jsou aktivní až navečer a v noci. Díky fotopasti se pracovníkům zoo podařilo zachytit některé plašší či noční obyvatele zoo.

Přírodní areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava nabízí vhodné prostředí nejen pro chované druhy zvířat, ale žije v něm řada volně žijících živočichů. Některé z nich mohou návštěvníci zoo při své procházce také pozorovat. Aktuálně jsou zde k vidění hlavně ptáci, kteří přilétají na krmítka, ale také třeba veverky.

V těchto mrazivých dnech si jen těžko představíme letní horka, kdy je kolem nás mnohem živěji…

Lidé v létě určitě vnímají bezpočet druhů hmyzu – od těch běžných až po ty vzácnější, jako jsou motýli, vážky, brouci a další. Areál je útočištěm také obojživelníkům, plazům a samozřejmě i desítkám druhům ptáků a savců, a to i relativně velkým. Tyto živočichy mohou lidé v zoo také zahlédnout, řadu z nich spíše uslyšet (pověstné jsou v jarním období například „žabí koncerty“ ozývající se z místních rybníků a jezírek), někteří svou přítomnost úspěšně „tají“. Jedná se zejména o druhy s noční a soumračnou aktivitou nebo takové, kteří se blízkosti lidí vyhýbají.

Přítomnost skrytě žijících tvorů nebo těch s noční aktivitou lze samozřejmě také zjistit, a to i v tomto zimním období.

Jde to poněkud složitěji a vyžaduje to dostatek času i trpělivosti. Pomoci k tomu mohou i různé přístroje, které mají mimo jiné i tu výhodu, že pracují samostatně, takže zvířata neruší blízkost člověka. Takovým přístrojem je například fotopast, která může zdokumentovat pohyb živočichů. Jednu fotopast pořídili díky podpoře Ministerstva životního prostředí i pracovníci ostravské zoologické zahrady a umístili ji v klidnější části areálu.

(sd, Zdroj: Zoo Ostrava)

Příbuzné články