Exotická zvířata vytesaná do ledu či sněhu jsou k vidění v Jeseníkách

Sochy zvířat vytesané do ledu či sněhu jsou nově k vidění také Jeseníkách, konkrétně ve Ski areálu Kopřivná. Sochy zvířat vznikly ve spolupráci se Zoo Ostrava. Sochy jsou k vidění zdarma, příspěvek na mezinárodní záchranné projekty je ale vítaný.

Milovníci ledových soch se nyní mohou kromě Pusteven v Beskydech, o kterých jsme nedávno informovali, vydat také do Kopřivné pod Pradědem v Jeseníkách.

Jak už sám název výstavy – Ledová zoo - napovídá, Ski areál Kopřivná navázal spolupráci se Zoo Ostrava. Proto je tématem ledové exhibice právě fauna. K vidění jsou tak třeba mandril, slon indický, žirafa Rothschildova, medvěd ušatý, lev indický, zebra Grévyho, hroch obojživelný a rys ostrovid.

Vstupné do ledového království je dobrovolné. Finanční příspěvek bude použit na některý z mezinárodních záchranných projektů, na nichž se podílí i Zoo Ostrava. Jedná se například o projekty Outloni - The Kukang Rescue Program či Giboni - Coffee and Primate Conservation Project.

Sochy jsou rozmístěny po celém areálu (mapa je součástí fotogalerie) a k vidění budou tak dlouho, jak jen počasí dovolí.

O ledovou či sněhové sochy se postaral tým zkušených řezbářů a sochařů složený z Mariána Maršálka, Filipa Lyska, Igora Kučery, Václava Lemona, Alberta Šimráka, Ondřeje Procházky a Romana Mikuše. Tito mistři v oboru své sochařské umění předvedli již na velkolepých ledových show, např. Ice Master na Hrebienku nebo na Ledových Pustevnách.

Pořadatelé akce také na svých stránkách píší, že „třebaže se práce sochařů může zdát idylickou, za vytvořením každé sochy stojí spousta tvrdé práce. Stavební materiál tvoří 170 kostek ledu, každá o váze 80 kilogramů a obrovské hromady sněhu. Každá ledová kostka se musí nejprve ořezat na speciální formátovací pile, až poté míří pod ruce sochařů. Ti z několika takto opracovaných kvádrů vytvoří ledovou stěnu – jednotlivé kostky k sobě slepují za pomocí vody – a až do vzniklé stěny mohou začít pilami vyřezávat tvar předem namyšlené sochy.“

(hav, foto: kudyznudy.cz)

Příbuzné články