V jeskyních začala turistická sezóna i s novinkami

Jeskyně v Česku se otevřely po zimní pauze, kdy byly některé zavřené kvůli zimování netopýrů a jiné fungovaly v omezeném provozu. Třináct tuzemských zpřístupněných jeskyní má od dubna otevřeno od úterý do neděle. Čtrnáctou, Na Turoldu u Mikulova, bude zatím možné navštívit po předchozí domluvě. Na kratší výlet z Ostravy doporučujeme zejména Zbrašovské aragonitové jeskyně.

Kromě běžných prohlídek v některých jeskyních pro letošek připravili pár novinek. Spuštěna je například druhá zážitková trasa Za tajemstvím jeskyně Výpustek u Křtin, kde zájemci s baterkami a v helmách prozkoumají dosud nepřístupné prostory mezi armádním vestavěným krytem a přírodní stěnou jeskyně a v podřepu či po čtyřech nahlédnou i do Nízké chodby s tenkými krápníkovými brčky – makarony.

Osvědčený adrenalinový zážitkový okruh Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních pro starší deseti let zase doplnil nový kovový traverz po stěně jeskyně. Vznikl nad místy, která vyplavila předloňská podzimní povodeň. U Sloupsko-šošůvských jeskyní byla také obnovena a aktualizována naučná stezka od východu z jeskyní na parkoviště.

Pokud jste omezeni časem, doporučujeme navštívit například Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou, které jsou od Ostravy vzdáleny přibližně 60 kilometrů. A dá se k nim doputovat i vlakem. Těšit se můžete na jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit, dále raftové stalagmity a kulovité sintrové povlaky připomínající koblihy. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v celé České republice s celoroční stálou teplotou 14,5 °C. Byly objeveny na přelomu let 1912/13 a pro veřejnost jsou zpřístupněny od roku 1926. Nedaleko jeskyní se nachází Hranická propast, která je nejhlubší zatopenou propastí světa.

S provozní dobou krasového podzemí se mohou zájemci seznámit na webu www.caves.cz. Část prohlídek Správa jeskyní ČR nabízí v předprodeji na internetu, na další časy v otevírací době se tradičně dají získat vstupenky přímo v pokladnách jeskyní.

(hav, foto: infocentrum-hranice.cz)

Příbuzné články