Víkend otevřených zahrad přinese do zámeckých zahrad a parků zajímavý program

O víkendu v sobotu 11. a v neděli 12. června 2022 se bude konat už 12. ročník Víkendu otevřených zahrad. Návštěvníci mohou zavítat i do běžně nepřístupných exteriérů objektů ve správě Národního památkového ústavu. Mimo komentované prohlídky je připravený také doplňkový program.

Víkend otevřených zahrad se v České republice koná již od roku 2010 a s každým ročníkem se počet zpřístupněných zahrad zvyšuje. Cílem této ojedinělé akce je zvýšení informovanosti a povědomí lidí o zahradní architektuře, zahradním umění, parcích, zahradách a veřejných prostorech.

Přehled zámků, kterých se akce týká najdete například na stránkách www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Z Ostravy je to do pěkného zámeckého parku blízko například do Raduně. Zde na sobotu 11. června připravují Slavnosti v zahradách v krásném prostředí zámecké oranžerie. Pořadatelé návštěvníky nabádají: „Zasněte se s námi… Šlechta se po dlouhé zimě vrací do aristokratického sídla, oranžerie i zámek jsou slavnostně vyzdobeny, všude je plno květin a vůní. Je čas radostných prožitků – Rok šlechtických zábav na Raduni začíná. Přímo v zámecké oranžerii bude místní kavárna nabízet dezerty, na kterých si pochutnávala zdejší aristokracie. Pro malé komtesky a mladé pány bude připraven hravý program. Představíme také novinku letošní sezony Mapu zážitků, která vás provede raduňským parkem. S její pomocí poznáte krásy krajinářského umění, a navíc se můžete spolu s dětmi pustit do plnění úkolů.“

Zajímavých zahrad či parků je ale více, třeba Piaristická zahrada v Příboře, arboretum Nový dvůr, zámecký park v Odrách… A tradičně také budete moci navštívit Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži.

Svátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend) a probíhá vždy během červnového víkendu. V České republice se pod záštitou Národního památkového ústavu během prvního ročníku v roce 2010 otevřely 3 zahrady a jejich počet postupně vzrůstá.

(hav, foto: www.zamek-radun.cz)

Příbuzné články