Vydejte se prozkoumat cenný chrám v zaniklé obci Stará Voda

Netradiční zážitek slibuje návštěva veřejnosti nově zpřístupněného barokního kostela ve vojenském prostoru Libavá, který najdete nedaleko silnice mezi Budišovem nad Budišovkou a Městem Libavá. Poutní chrám svaté Anny a svatého Jakuba Většího je v zaniklé Staré Vodě přístupný veřejnosti každý druhý lichý týden o víkendu od 10 do 16 hodin.

Konkrétní informace je však dobré si vždy ověřit na stránkách Okrašlovacího spolku Lubavia, popřípadě přímo u chrámu na ceduli u plechových vrat do areálu. Vstup do unikátního chrámu s pohnutou minulostí je zdarma, k dispozici je však i kasička pro případné příspěvky na obnovu Staré Vody a dalších památek na Libavsku.

Římskokatolický poutní kostel v zaniklé obci Stará Voda, která je dnes součásti obce Města Libavá, byl vystavěn v letech 1683 až 1688 podle projektu architekta Giovanniho Pietra Tencally. Interiéry zdobí vzácné fresky, které vytvořil italský mistr Giovanni Carlone.

Kostel utrpěl po odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce, kdy po vzniku vojenského újezdu poutní místo zaniklo a chrám začal trpěl devastací. Odvezeno bylo vnitřní vybavení, včetně oltářních obrazů, soch, zvonů a varhan. Stavbu a interiéry kostela postupně devastovaly československá a po okupaci v roce 1968 taky sovětská armáda. Několik let posloužil jako sklad sovětské munice.

Interiér utrpěl hlavně v době sovětské okupace. Vojáci zdi pomalovali a sochy a fresky rozstříleli. Nápisy azbukou i stopy po střelách jsou v chrámu po dohodě s památkáři dodnes zachovány jako memento okupace z let 1968 až 1991. Nápisy odkazují na města a obce, odkud okupanti pocházeli.

Kostel je chráněn jako kulturní památka. Velké škody napáchané působením armád jsou od 90. let postupně napravovány. V roce 1991 došlo také k obnovení slavných Svatoanenských poutí.

Stará Voda, malá obec ukrytá v členitém terénu Nízkého Jeseníku, ležela necelé čtyři kilometry od Města Libavé při okresní silnici spojující toto město s Budišovem nad Budišovkou. O proslulost obce se nezměrnou částí zasloužilo zdejší poutní středisko, známé již v 16. století, s cenným barokním chrámem sv. Anny a sv. Jakuba Většího a v neposlední řadě blízký klášter, jehož věhlas snad navždy rozšířilo působení piaristické koleje.

(hav s využitím informací ok-tourism.cz, foto: lubavia.cz)

Příbuzné články