Vyrazte do kostelů v netradiční dobu

Nahlédněte do sakristií, kostelních věží či zahrad v nevšední dobu. Noc kostelů opět otevírá v pátek 10. června 2022 brány mnohdy nepřístupných míst v kostelích v celé České republice. V letošním ročníku je aktuálně přihlášeno více než 1600 kostelů a modliteben. Také na severní Moravě budou některé kostely do akce zapojeny poprvé, chystají se zde také doprovodné programy.

O programu v kostelích se dozvíte nejlépe z internetových stránek www.nockostelu.cz, pro návštěvníky je dokonce připravena mobilní aplikace, v níž si předem můžete naplánovat vlastní program z široké nabídky. Zajímavé informace lze najít také v Poutnických novinkách, které se věnují také další turistice po sakrálních památkách a nabízí několik zajímavých tipů.

Jen v Ostravě je připraveno více než 200 programových bodů. V kostel Panny Marie, Královny posvátného růžence v Ostravě – Hrabůvce bude třeba možnost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory a vystoupit na věž kostela. V kostele Panny Marie Královny v Mariánských Horách se chystá koncert Ostravského smíšeného sboru s dirigentem Janem Spisarem. V evangelickém Kristově kostel v centru Ostravy bude komentovaná prohlídka kostela nebo třeba varhanní improvizace. Před katedrálou Božského Spasitele v centru Ostravy bude dokonce postaveno pódium a konat se zde bude zajímavý festival nazvaný Slezský lilie. V Ostravě – Přívozu si v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie budete moci prohlídnou věž a hodiny s průvodcem. Ve Staré Bělé připravují v kostele sv. Jana Nepomuckého a sv. Mikuláše varhanní koncert, v zábřežském kostele Navštívení Panny Marie se bude pořádat série přednášek, například o gotickém zvonu či o listinách nalezených ve věžní báni.

Program bude opravdu pestrý!

(hav)

Příbuzné články