Rožnovské parní léto začíná už nyní

Město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Českými drahami připravilo také na červen a zejména červenec 2022 sérii jízd nazvanou Rožnovské parní léto. První jízda vlakem taženým parní lokomotivou je na programu už v sobotu 11. června 2022 v rámci rožnovského festivalu Ondrášova valaška a do Rožnova tak pojede zpívající vlak, ve kterém pasažérům zahrají na peróně i přímo ve vlaku muzikanti. Další tři jízdy se pojedou vždy v soboty: 2., 16. a 30. července 2022.

Jízdy Rožnovského parního léta 2022 by měla odjezdit podobně jako loni parní lokomotiva s označením 423.041 zvaná Velký býček alias Tulák, vyrobená v roce 1924. Jízdní řád Rožnovského parního léta 2022 je podobný, jako v minulých letech. V každém ze čtyř termínů parní vlak z Valašského Meziříčí odjíždí v 9.50 a 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí pojede v 11.12 a v 15.34 hodin.

Jízdenky včetně rezervace místa k sezení je možné zakoupit v předprodeji v kterékoliv pokladně Českých drah, zbývající jízdenky (bez nároku na místo k sezení) budou do vyčerpání kapacity soupravy prodávány v den konání akce přímo u vlaku a během jízdy. Cena jízdného (jedna cesta) je 100 korun, snížené jízdné 50 korun, děti do šesti let zdarma, domácí mazlíčci také zdarma.

Program Rožnovského parního léta 2022 včetně informací o předprodeji jízdenek najdete na stránkách Rožnova.

Parní jízdy se uskuteční, jak již bylo uvedeno o sobotách, kdy se budou konat v Rožnově pod Radhoštěm konat různé kulturní akce:
2. července – pořad s názvem Portášskými chodníčky (305. výročí vzniku portášů na Valašsku)
16. července – Pekařská sobota ve Valašském muzeu v přírodě
30. července – Dny řemesel a setkání kovářů ve Valašském muzeu v přírodě

A ještě tip na výlet od pořadatelů: po ranní jízdě vláčkem z Valašského Meziříčí (odjezd 9.50 h.) do Rožnova p. Radhoštěm si můžete projít všechny tři areály Valašského muzea v přírodě. Průchodem ve Valašské dědině můžete dojít k Jurkovičově rozhledně a pak se můžete projít třeba v městském parku u Hudebního altánu a na nábřeží Bečvy nebo si dát zmrzlinu na Masarykově náměstí. Odpoledním posledním parním vláčkem (odjezd z Rožnova 15.34 h.) se zase vydáte zpět do Valašského Meziříčí.

(hav, foto: visitroznov.cz)

Příbuzné články